KONSTITUISANA SKUPŠTINA GRADA BEOGRADA: Formirano devet odborničkih grupa

A. Vojinović

11. 06. 2022. u 20:11 >> 20:11

NIKOLA Nikodijević i u naredne četiri godine biće na čelu Skupštine grada Beograda. On je na jučerašnjoj konstitutivnoj sednici, koja je trajala od 10 ujutru do večernjih sati, dobio poverenje 57 od ukupno 110 gradskih odbornika.

Fozo: M. Anđela

Glasanje je bilo tajno, a svi koji su uzeli listiće zaokružili su ZA da Nikodijević ubuduće vodi gradski parlament. Osim odbornika iz redova SNS i SPS, koji zajedno imaju većinu od 56 mandata, za Nikodijevića je glasao i samostalni odbornik Vuk Stanić, koji je dan ranije isključen iz dela POKS kom pripada. Njegova partija ga je juče i pozvala da vrati mandat uz kvalifikaciju da je nemoralno što je glasao mimo dogovora. Preostali gradski tribuni iz redova opozicije, kako su ranije najavili, nisu učestvovali u glasanju.

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati svih 110 odbornika u novom sazivu parlamenta. Za zamenika predsednika gradskog parlamenta izabran je Igor Jovanović, dok su odbornici za sekretara Skupštine izabrali Biljanu Živković, koja je i u prethodnom sazivu obavljala ovu funkciju. Za njenog zamenika postavljena je Tatjana Vučenović.

Nikodijević je nakon reizbora naveo da novi saziv parlamenta ima devet odborničkih grupa, a da se u diskusiji o izboru predsednika videlo da postoje političke i suštinske razlike između vladajuće koalicije, SNS i SPS, nasuprot drugim odborničkim grupama.

- Ono što mi smatramo da je dobro i čime se ponosimo, što ističemo kao naše rezultate, drugi su kritikovali. I dalje ostajemo posvećeni politici daljeg razvoja Beograda. Mislimo da je ono što smo radili bilo dobro. S tim rezutatima smo izašli pred građane. Građani su nam dali poverenje na osnovu kojeg su SNS i SPS formirale koaliciju - rekao je Nikodijević.

Najstariji odbornik i nosilac liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda" Vladeta Janković na početku sednice obratio se prisutnima rekavši da neće predsedavati, kao i da ustupa mesto sledećem najstarijem, odnosno advokatu Tomi Fili iz SPS. Janković je dodao da će se odreći svog poslaničkog mandata.

Uoči sednice ispred zgrade na Trgu Nikole Pašića predstavnici opozicionih odborničkih grupa najavili su da neće glasati za izbor predsednika gradskog parlamenta, što su kasnije i ispunili. Odbornici Narodne stranke osim što nisu uzeli listiće napustili su salu tokom glasanja.

Atmosfera u Skupštini grada juče je bila "uzavrela". Svako ko je "uzeo" mikrofon svojih pet minuta gledao je da ih valjano iskoristi.

Druga tačka dnevnog reda, odnosno izbor predsednika Skupštine grada Beograda, za čije čelo su odbornici iz SNS i SPS kao jedinog kandidata predložili Nikodijevića izazvala je višesatnu raspravu.

Dobrica Veselinović iz koalicije "Moramo" kolegama iz odborničkih klupa obratio se konstatacijom da Nikodijević nije dobar kandidat za prvog čoveka gradskog parlamenta:

- Za vreme njegovog mandata ništa se nije promenilo. Beograd se davi u zagađenju i otimačini javnih dobara, javni prevoz se raspada, ulice su razrovane, a Beograd je jedan od najzagađenijih gradova na svetu i jedini grad koji nema železničku stanicu u centru.

Aleksandar Mirković iz SNS rekao je da je tendencija dela opozicije da se, kako je naglasio, šalju političke parole s govornice, a ne da se biraju organi Skupštine:

- SNS je ispunjavala obećanja i s tim će nastaviti. Rezultati i činjenice govore o tome. Tako je 2013. dug Beograda bio 1,2 milijarde evra, to nam je ostavio režim Dragana Đilasa koji je upropastio Beograd. Danas je dug 280 miliona evra, što pokazuje da smo uspeli da vraćamo dugove, ali i razvijamo grad.

Mila Popović iz SSP poručila je za govornicom da se mnogo problema nagomilalo u Beogradu, koji su "posledica desetogodišnjeg vladanja doskorašnje vlasti", kao i da će njihova grupa ozbiljno rešavati probleme Beograđana. Milica Đurđević Stamenkovski (Zvetnici) naglasila je da glasanje ne treba da bude tajno. Ona je "pecnula" kolege rekavši da "ovo nije ni vreme ni mesto da iznosimo političke agende" i pozvala odbornike da ne napuštaju salu tokom glasanja, uz reči "dovoljno je da ne glasamo".

Nastupio kao samostalni odbornik

SAMOSTALNI odbornik u Skupštini grada Beograda Vuk Stanić potvrdio je juče da je juče isključen iz stranke POKS Vojislava Mihailovića, koja je deo koalicije NADA. On je jedini iz opozicije glasao za predsednika.

- Što se tiče SPS, vi ste se u ratovima 90-ih pokazali kao patriotska stranka, niste priznali Kosovo i svaka čast na tome, ali ukinuli ste subvencije za ratne veterane i to vam zameram. Pogledajte moju radnu knjižicu, nemam pet godina radnog staža, zato što radimo za privatnike - rekao je Stanić i dodao: "Nemam problem da vas podržim, ali ću imati problem ako me zaboravite".

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislava Mihailovića sinoć je pozvao Stanića da vrati mandat, jer je glasao za predsednika Skupštine grada Beograda, što je u suprotnosti sa stavom odborničke grupe, odnosno izborne liste NADA za Beograd s koje je izabran.

- Smatramo nemoralnim glasanje odbornika Stanića, iako je izbačen iz stranke kada je najavio da će nastupati kao samostalni odbornik - navodi se u saopštenju POKS.

Devet ostavki

NA kraju sednice, devet odbornika Skupštine grada juče je podnelo ostavke. Sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, koja je članica odborničke grupe SPS-JS, rekla je da ostavku daje zbog profesionalnih razloga i obaveza.

Sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" tačku na odborničke mandate stavili su baletan Konstantin Kostjukov, košarkaš Nenad Krstić, Marija Zdravković, Tatjana Vandorov, Marko Čkonjević, Bojana Višekruna i Miroslav Kočić.

Isto je uradio i Radomir Lazović iz koalicije "Moramo".

Čarka oko Šapića

POČETAK sednice obeležila je polemika odbornika SNS i koalicije "Moramo" o mandatu Aleksandra Šapića. Odbornik koalicije "Moramo" Miloš Baković Jadžić je istakao da se izborom Šapića za odbornika krši poslovnik, jer je u sukobu interesa, pošto je u isto vreme i predsednik opštine Novi Beograd. Njegov kolega Radomir Lazić pozvao je Šapića da se odluči da li želi da bude odbornik ili predsedsednik opštine. Aleksandar Mirković iz SNS odgovorio mu je da "svako u našoj zemlji ima pravo da bude biran i izabran, kao i da postoje nadležne institucije koje će se oglasiti o tome".

Pogledajte više