TAKMIČENJE EKIPA PRVE POMOĆI: Proverite zašto je Kalemegdan danas najbezbednije mesto u Beogradu!

Novosti online 04. 06. 2022. u 12:27

CRVENI krst Beograd je danas na Kalemegdanu kod spomenika Pobednik, svečanom ceremonijom otvorio takmičenje ekipa prve pomoći sa teritorije Beograda.

Crveni krst Beograd

Događaj koji je okupio više od 400 takmičara-volontera Crvenog krsta Beograd otvorio je predsednik Crvenog krsta Srbije prof. dr. Dragan Radovanović, a skupu se ispred Beogradske Tvrđave  obratila i Simona Simeunović.

Širenje znanja i veština iz oblasti prve pomoći predstavlja zapravo širenje kolektivne bezbednosti. Razvijanje veština, ali i osećaja odgovornosti, kada je u pitanju pružanje prve pomoći, je ključno uključiti već u ranom detinjstvu! Zbog svega navedenog zahvalni smo na podršci koju nam je pružila Gradska uprava grada Beograda Sekretarijata za zdravstvo kao i Beogradska Tvrđava – Kalemegdan, koja je za ovako važan događaj dozvolila da celokupan prostor Kalemegdana postane mesto na kome se građani mogu informisati o tehnikama prve pomoći, a onda nakon toga i bodriti naše takmičare.

Zbog svega gore navedenog dolazimo do tvrdnje da je Kalemegdan  danas najbezbednije mesto u Beogradu!

Današnja manifestacija otvaranja i sam tok takmičenja, sjajna su prilika za komunikaciju sa građanima koji imaju mogućnost da na takmičarskim poligonima prepoznaju i shvate ulogu Crvenog krsta koji vrši obuku građana i volontera Crvenog krsta u pružanju prve pomoći, a isto tako zauzima i bitnu ulogu u angažovanju ekipa prve pomoći u obezbeđenju javnih skupova, sportskih manifestacija i drugih okupljanja.

Prva pomoć je aktivnost koja direktno proizilazi iz osnovnih principa i misije pokreta Crvenog krsta, te je jedna od onih koje se izrazito neguju u organizacijama Crvenog krsta i grade prepoznatljivost organizacije, a koja je uređena Zakonom o Crvenom krstu Srbije (SL.Glasnik RS br. 107/2005), kao povereno javno ovlašćenje ali i kao usluga koju pružamo pravnim i fizičkim licima. Pitanje prve pomoći tretira i Zakon o zdravstvenoj zaštiti (član 14.), kao i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

Crveni krst Beograd poziva građane da je takmičenje otvoreno za posetioce i da do 17:00 časova mogu posetiti poligone i prisustvovati svečanom proglašenju pobednika koje se očekuje u 17:00 časova.

Pogledajte više