KOLIMA JURE NOVIM PEŠAČKIM STAZAMA: Deo žitelja naselja Borča 3 nezadovoljan načinom uređenja prilaznih puteva

A. Z. K.

30. 05. 2022. u 07:52

ASFALTIRANjE prilaznih puteva i međublokovskih staza u Borči 3 nije naišlo da odobravanje svih žitelja ovog dela naselja. Bahati pojedinci presvučene puteve namenjene isključivo pešacima koriste da tuda voze svoje automobile, a te kamene staze bile su deo projekta na koji je Opština Palilula očigledno zaboravila. Uglavnom, ovoj lokalnoj samoupravi predata je peticija u kojoj Borčani kroz četiri tačke objašnjavaju razloge za nezadovoljstvo.

privatna arhiva

U Opštini Palilula za "Novosti" kažu da je ovo samo jedna od mnogobrojnih lokacija za koju su izdvojena sredstva kako bi se poboljšao kvalitet života.

Radovi su započeli proletos u bloku koji se nalazi između ulica Ratnih vojnih invalida, Julije Delere i Bele Bartoka.

- Sve ovo se radi, a niko nas nije konsultovao i pitao kakve su naše potrebe - kaže Vuk Mileusnić, upravnik zgrade u Ratnih vojnih invalida 19. - Umesto rekonstrukcije postojećeg raster parkinga, oni su asfaltirali košarkaški teren na kom se sada pojedini parkiraju, a na sve to niko ne reaguje. Staze koje su asfaltirane nalaze se tik uz igrališta. Uostalom, ljudima je potrebno mirno mesto za šetnju, a dobili su asfalt i smanjenu bezbednost.

Ovaj blok zgrada u Borči osmišljen je kao naselje sa pristupnim putevim za automobile ka zgradama, dok su između objekata projektovani i osnovani mali parkovi. Prilazi parkovima nekada su bili popločani belim kamenom. Godine nebrige ostavile su trag, pa ima mnogo mesta na kojima je "potrošeno" kamenje iskrpljeno smešom sličnom asfaltu. Ovim radovima koncepcija zelenih površina potpuno je nestala.

privatna arhiva

Među žitljima Centra 3 ima i onih koji su zadovoljni što je bar nešto popravljeno posle 40 godina nebrige. Kako su nam rekli, ne dopada im se što je postavljen asfalt, ali drago im je što je bar nešto obnovljeno.

- Naravno da bi bilo bolje da su postavljene ploče, ali kada vidite da niko ovde više decenija ništa nije radio, drago mi je da su makar nešto sredili. Stanari ovde voze polako i nisam primetila da je neko "divljao", nadam se da će tako ostati - rekla nam je jedna od žiteljki Centra 3.

U Opštini Palilula za "Novosti" ističu da im je bio cilj da se poboljša kvalitet života stanara, ali i da okolina izgleda lepše. Da li je i cena odigrala ulogu, što ne bi bilo iznenađenje, jer je ugrađivanje kamenih ploča sigurno skuplje, ostalo je nejasno.

- Rukovodili smo se prvenstveno lošim i devastiranim stanjem ovih površina i potrebom da budu rekonstruisane - rekli su u ovoj beogradskoj Opštini.

privatna arhiva

 

PETICIJA U ČETIRI TAČKE

U PETICIJI koju je potpisalo 186 porodica navode da bi bilo dobro rekonstruisati postojeće kamene pešačke staze kako bi se sprečilo nasilničko ponašanje vozača. Među zahtevima je i projektovanje raster parkinga po obodu naselja, da se igralištima vrati njihova funkcija, i da više ne budu mesto gde se ostavljaju automobili. Potpisnici peticije smatraju i da bi u jednom delu trebalo zabraniti saobraćaj, osim hitnim službama, dostavnim vozilima i stanarima.

Pogledajte više