MUKE SA KOMŠINICOM HORDAŠICOM NA KARABURMI: Sve nadležne službe obaveštene, niko ništa ne (može da) preduzima

A. Z. K.

19. 05. 2022. u 11:40

SEKRETARIJAT za poslove komunalne milicije od početka godine do 17. maja dobio je 12 prijava stanara iz Ulice Garsije Lorke 2v na Karaburmi zbog narušavanja komunalnog reda.

Foto: N. Skenderija

Ovaj podatak potvrđuje priču stanara da već duže vreme ne znaju kako da se izbore sa komšinicom sa petog sprata koja krši komunalni red držeći u svom stanu nekoliko pasa. "Novostima" je stiglo i objašnjenje Centra za socijalni rad da žena sa njima ne želi da sarađuje.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, njihova služba pokrenula je osam predmeta u vezi s ovim slučajem, a šest su prosledili opštini.

- Nismo ovlašćeni da donosimo rešenja za otklanjanje navedenog problema - rekli su u Sekretarijatu. - Komunalna inspekcija opštine trebalo bi da utvrdi sve relevantne okolnosti i činjenice, odnosno da li vlasnik kućne ljubimce drži na način kojim se ne ugrožava njihova dobrobit, da li im je obezbeđen adekvatan smeštaj, neophodna nega, pravilna ishrana, odgovarajući higijensko-sanitarni uslovi prostora u kojima borave kao i zdravstvena zaštita.

STANARI MOGU DA SE ŽALE

KAKO su nam rekli u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije, ukoliko inspekcija gradske opštine ne postupi po prijavi, stanari mogu da se žale na njihov rad.

- U ovakvoj situaciji stanari bi mogli da se obrate Sekretarijatu za inspekcijske poslove, tačnije Sektoru za komunalni inspekcijski nadzor Odeljenju nadzora komunalnih inspekcija gradskih opština - rekli su u Sekretarijatu.

Stanari ove zgrade i sami su upućivali žalbe opštini Palilula, ali inspektori tokom izlaska na teren "nisu uočili nepravilnosti iz prijave, koje su u njihovoj nadležnosti".

- Svi nadležni dođu na pet minuta, komšinica koja drži pse im ne otvori vrata i oni odu - objašnjava situaciju jedan od stanara. - Naravno da za kratko vreme, koliko budu u zgradi, ne mogu da uoče problem. Zaista se sve više plašimo da će neki od pasa izleteti i povrediti nekoga. Ako se to desi, šta onda da radimo i kome da se obratimo. Samo se vrtimo u krug.

U Gradskom centru za socijalni rad potvrdili su "Novostima" da su pokušali da intervenišu.

ZAKON

GRADSKOM Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca nije preciziran broj kućnih ljubimaca u domaćinstvu. Ipak, propisana je zabrana ostavljanja životinja bez nadzora na balkonu, terasi i lođi u sklopu stana.

- U više navrata smo odlazili na vrata žene koja remeti komunalni red, ali naši radnici nikog nisu zatekli na ovoj adresi. Uputili smo molbe i nadležnim zdravstvenim institucijama kako bi se utvrdio njen zdravstveni status, a potom se preduzele adekvatne mere. Javili smo se i JKP "Veterina Beograd" jer su i stanari zabrinuti zbog životinja u njenom stanu - rekli su u Centru za socijalni rad.

Stanari zgrade u Ulici Garsije Lorke 2v već duže vreme imaju muke sa komšinicom koja u stanu drži nekoliko pasa. Osim što laju i grebu, posebno noću kada sve utihne, iz stana se širi i nesnosan smrad. Ona svoje ljubimce ne izvodi, pa nuždu vrše u stanu.

Pogledajte više