UZ BOLJI IMIDŽ, VEĆA I NAPLATA: Raspisani tenderi za promociju javnog saobraćaja u Beogradu,za reklamu 160 miliona

Š. MAROVIĆ

17. 05. 2022. u 12:00

POLjULjANI imidž i poverenje građana koji koriste usluge javnog gradskog prevoza nadležni sekretarijat ponovo će pokušati da popravi boljim medijskim plasmanom, sa izradom takozvanog vizuala.

Foto V. Danilov

Ovo će biti realizovano preko tendera vrednog 87,5 miliona dinara, kojim se traži najpovoljniji ponuđač. Pre samo dve nedelje nadležni su raspisali sličnu nabavku vrednu 75 miliona dinara, za izradu filmova i štampanog materijala, takođe u cilju promovisanja gradskog prevoza.

Kako je navedeno u dokumentu, Sekretarijat za javni prevoz odlučio je da realizuje kampanju, mada je poznato da putnici i građani prestonice imaju mnogobrojne primedbe na funkcionisanje javnog prevoza, čiji uspeh, naravno, zavisi i od redovnosti plaćanja. Ipak, nameće se pitanje da li je novac koji se izdvaja za potrebe promocije pametnije bilo uložiti u čistoću, bezbednost, klimatizaciju vozila. U Sekretarijatu, međutim, navode:

- Procenjuje se da bi realizacija ovog projekta doprinela značajnom povećanju prihoda od prodaje karata, čime bi se omogućila sredstva za unapređenje kvaliteta same usluge. Kampanju je potrebno sprovesti ka ciljnim grupama sa porukama korisnicima prevoza, a projektni zadatak podrazumeva izradu vizuala, video-spotova za TV oglašavanje, na bilbordima i stajalištima, kao i na internetu. Medijski plasman obuhvata televizije sa nacionalnim frekvencijama u "prajm tajmu" (28 dana), bilborde i stajališta (14), kao i internet i društvene mreže (30).

I RANIJE SLIČNE AKCIJE

KAKO bi popravili reputaciju među građanima prestonice, ali i pospešili prodaju karata, nadležni sekretarijat je i ranijih godina sprovodio slične akcije. Tako je 2019. za medijski prostor izdvojeno 90 miliona dinara, a još toliko za izradu interaktivne kampanje. Takođe je snimljeno nekoliko spotova na najprometnijim prestoničkim ulicama.

Takođe, Grad na promociju prevoza planira da potroši još 75 miliona dinara, pošto je pre dve nedelje raspisan i tender za izradu filmova i štampanog materijala. Uz ove dve nabavke, za popravljanje imidža godinama neprofitnog preduzeća ukupno će biti utrošeno više od 160 miliona dinara. Izabrana firma biće u obavezi da izradi najmanje po jedan film u trajanju od 30 do 60 sekundi, jedan od 60 sekundi do tri minuta, jedan od najmanje 60 minuta, i produkciju i postprodukciju jednog filma u dužini od najmanje 90 minuta. Nabavka obuhvata i pripremu i štampanje materijala istorijskog i kulturnog karaktera od najmanje 50 stranica u minimum 100 primeraka.

Pogledajte više