ZBRINULI 69 PACIJENATA: Tokom praznika više posla za lekare u Centru za kontrlu trovanja VMA

B.B.

09. 05. 2022. u 15:21

TOKOM prvomajskih praznika, Centar za kontrolu trovanja VMA, ustanova koja zbrinjava ove slučajeva, imao je povećan obim posla. To se, prvenstveno odnosi na Odeljenje za prijem i trijažu, kao i Kliniku za toksikologiju.

Nikola Skenderija

Prema rečima doc. dr Nataše Perković Vukčević, interniste - kliničkog toksikologa, u periodu od 30. aprila do 4. maja, ambulantno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi je zbrinuto 69 bolesnika što je veći broj u odnosu na prosek, ali odgovara višegodišnjem trendu povećanog obima posla za ovaj period godine.

- Pacijenti su ambulantno lečeni najčešće zbog akutne alkoholisanosti i intoksikacije lekovima, a sporadično zbog ekspozicije isparenjima hlornih praparata u domaćinstvu i gasovima u požaru - navodi dr Vulčević. - Najmlađi pacijent je imao 18 godina i lečen je nespecifičnom detoksikacionom terapijom zbog intoksikacije alkoholom.

Hospitalizovano je devet pacijenata, sa znacima srednje teškog i teškog trovanja.
Ona ističe da je najčešći uzrok trovanja kod pacijenata, koji su zadržani u bolnici, bila intoksikacija lekovima. Najčešće se radilo o troanju psihokativnim medikamentima, a dva pacijenta su lečena zbog teškog trovanja kardiovaskularnim lekovima. Jedan pacijent je zadržan u bolnici zvog trovanja gasovima u požaru.

Pogledajte više