NEMA NOVOG OBLIKA HEPATITISA: Pojačane mere higijene u beogradskim vrtićima

B.B.

09. 05. 2022. u 16:21

U BEOGRADSKIM vrtićima nema potvrđenih slučajeva novog oblika hepatitisa, izjavio je sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.On je istakao da Grad prati slučaj dečaka sa simptomima hepatitisa, ali i da to još nije potvrđeno i da nema potrebe podizati paniku.

Foto Beoinfo

- Sve mere pojačane higijene su na snazi još od početka pandemije virusa korona - rekao je Gak. - Naravno, ako dobijemo preporuku od nadležne zdravstvene ustanove, uvešćemo i dodatne mere, kao što je nošenje jednokratnih rukavica za vaspitačice - objasnio je Gak. Procedure su uhodane, dodao je Gak, a slučaj bilo koje zaraze u vrtićima prijavljuje se Gradskom zavodu za javno zdravlje koji nakon toga izriče mere izolacije, dezinfekcije i druge neophodne mere, što se procenjuje od slučaja do slučaja.

Gak je podsetio da je u toku i konkurs za upis u državne vrtiće i da je dosad stiglo više od 16.000 zahteva. Roditelji koji nisu to već uradili imaju vremena da do 13. maja konkurišu za neko od 14.000 slobodnih mesta.

- Očekuje se dodatno proširenje kapaciteta za oko 600 mesta zbog završetka izgradnje novih vrtića na Čukarici, Bežanijskoj kosi, Zemunu, Zvezdari, Obrenovcu - rekao je Gak.
On je podsetio da će preliminarne liste upisane dece biti objavljene 6. juna, nakon čega će uslediti rok za žalbe, do 15. juna, dok će krajem juna biti poznate konačne liste upisanih mališana.

- Danas u sistemu predškolskog obrazovanja imamo oko 80.000 mališana, što je 35.000 dece više nego pre osam godina. Nećemo stati sa otvaranjem novih mesta dokle god postoji potreba za njima, a svake godine smo sve bliži krajnjem cilju, ukidanju liste čekanja za vrtiće - zaključio je Gak.

Pogledajte više