DELOVI KOŠTAJU 250 MILIONA: Predstavnici GSP o javnim nabavkama za nove kineske autobuse marke "Higer"

Š. M.

03. 05. 2022. u 07:52

POSLE javne nabavke, koja je unela zabunu među Beograđane i izazvala reakciju Centra za lokalnu samoupravu (CLS) o izdvajanju 250 miliona dinara za održavanje kineskih autobusa "Higer", iako imaju petogodišnju garanciju, oglasilo se i gradsko saobraćajno preduzeće.

Autobus marke "Higer", Foto S. Milošević

Iz GSP su saopštili da kao kod bilo kog novog vozila koje se kupi, da bi se ispunili garantni uslovi neophodno je da se vozila održavaju, odnosno servisiraju u ovlašćenimservisima.

Nova 174 autobusa kineskog proizvođača nabavljena su tokom 2019. godine, sa garancijom od pet godina ili 400.000 pređenih kilometara.

- Takođe, uz redovno servisiranje postoje potrošni delovi koji ne podležu garanciji od pet godina i moraju se menjati u ovlašćenim servisima, kako bi se zadovoljili garantni uslovi na celo vozilo - ističu iz ovog preduzeća.

- Iz svega ovoga proizilazi da GSP "Beograd" mora imati ugovor o servisiranju i održavanju vozila u garantnom roku. Tačno je da u ovim ugovorima postoje planirane i zamene rezervnih delova na agregatima koji podležu garantnim uslovima, ali takve stavke su opcione, odnosno moguće usluge i aktiviraće se isključivo kada proizvođač otkaže garanciju na te delove. Kao i kod bilo kog vozila, proizvođač može da otkaže garanciju na pojedine delove ili agregate na vozilu, isključivo usled neadekvatne upotrebe od strane korisnika.

U takvim slučajevima moraju se kupiti originalni delovi kod ovlašćenog servisera, kako bi se nastavila garancija, kažu oni.

NAJVEĆA KUPOVINA U ISTORIJI

KUPOVINA 174 solo autobusa kineske kompanije "Higer" 2019. godine predstavljala je najveću nabavku u istoriji GSP. Vrednost kupovine bila je 35 miliona evra, a oni su zamenili sve dotrajale autobuse koji su saobraćali prestoničkim ulicama, stare i po više od 20 godina.

Pogledajte više