KVADRATI ZAMENILI FABRIKE: Investitori kupuju parcele gde su bila postrojenja

Gorana NOVAKOVIĆ

30. 04. 2022. u 07:51

PLAN gradnje ambicioznog kompleksa u obliku latiničnog slova "S", na mestu nekadašnje fabrike Industrije motora i traktora (IMT), samo je jedan u nizu izgradnje novih kvadrata umesto zapuštenih prostora.

Budući izgled objekata na nekadašnjem prostoru "Zmaja", Foto Privatna arhiva

Investitori su dobro procenili ove lokacije, pa je trenutno u toku raščišćavanje terena za stambene i poslovne objekte bivšeg giganta za kombajne "Zmaj". Primera radi, Beograđani su se nastanili i u delu Dorćola, gde je nekada poslovao "Beko". I to je samo deo modernih građevina koje niču umesto propalih preduzeća.

Krajem januara ove godine, građevinske mašine su zauzele deo blizu auto-puta, aerodroma i železničke stanice. Raščišćavanje terena je preduslov za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na mestu "Zmaja" u Zemunu. U okviru prve faze radova nići će dve četvorospratne zgrade od predviđenih pet, i biće visoke 24 metra. Urbanistički projekat je razrađen za te dve celine na 30.000 kvadrata. Kasnije se očekuje gradnja još dva objekta - dva će imati četiri, a jedan tri sprata.

Deo Dorćola ušuškan između ušća Save u Dunav i tvrđave na Kalemegdanu, gde je bio smešten međunarodni industrijski objekat "Beogradske konfekcije - Beko", sada krasi velelepni stambeni kompleks visine od četiri do deset spratova. Osim što stanari imaju mogućnost pri kupovini da biraju kvadraturu, u novom naselju, koje nosi ime "K-distrikt" ostavljen je i prostor za prodavnice, restorane, kafiće, knjižare i galerije.

Nekadašnje i sadašnje zdanje u Stanoja Glavaša, Foto A. Stanković/Z. Jovanović

U neposrednom komšiluku ovog placa, u toku je "stvaranje" novih kvadrata umesto fabrike liftova "David Pajić Daka" u Venizelosovoj ulici. Parcela se prostire na dva hektara, a na njoj je planirano podizanje objekata bruto kvadrature od oko 100.000 kvadrata.

Inspirisan nekadašnjim industrijskim delom grada, naselje je ponelo ime "Novi Dorćol", te on sada predstavlja sinonim za udobnost života u srcu prestonice.

Urbana regeneracija starog Beograda počela je sa obnovom kvarta na potezu između ulica

Starine Novaka, Stanoja Glavaša, Kneza Danila i Dalmatinske. Ovaj jedinstveni kompleks, smešten na prostoru bivše Industrije kotrljajućih ležajeva (IKL), podičio se imenom "Central garden" i omogućio je žiteljima da uživaju u miru i zelenoj oazi u strogom centru grada. Tašmajdan i Botnička bašta prve su komšije naselja, koje broji 500 stambenih jedinica, spa-centar, teretanu, privatni park i maloprodajni prostor u prizemlju kompleksa namenjen prodajnim i uslužnim delatnostima.

KASARNE

NASELjE "Zemunske kapije" je izgrađeno na prostoru kasarne "Aleksa Dundić". Stambeno-poslovni kompleks se prostire na površini od oko šest hektara, ima osam objekata, sedam stambenih sa ukupno 1.440 stanova i jedan poslovni.

Kompleks za stanovanje nići će i u okviru prostora bivše kasarne "Jakub Kuburović", na zaravni iznad starog jezgra Zemuna. Planirana bruto izgrađena površina je 96.246 kvadrata sa 470 stanova, garažnim i poslovnim prostorima. Očekuje se da projektna dokumentacija bude završena do kraja tekuće godine, navode u kompaniji "PMC inženjering".

Foto E. G.

"PRECIZNA", PA TRŽNI CENTAR

I TRŽNI centri našli su svoje kvadrate na mestima gde su bila fabrička postrojenja.

Tako je "Big Rakovica" izgrađen umesto "Rekorda". Na prostoru nekadašnje "Industrije precizne mehanike", na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve na Zvezdari sada je velelepni "Beo šoping centar".

Pogledajte više