PORED LUTALICA, ULICE PREPUNE I VLASNIČKIH PASA: Grad Beograd uz pomoć ekipa JKP "Veterina" pokušava da reši veliki problem

J. DINČIĆ

28. 04. 2022. u 11:11

DRUŠTVENIM mrežama ovih dana kruže slike i snimci na kojima se vidi kako nadležni iz JKP "Veterine" uhvaćenog psa lutalicu vraćaju na isto stanište.

Foto D. Dozet

Iako je mnoge zabrinuo pomenuti snimak, ovo je samo još jedna od uobičajenih strategija za rešavanje problema napuštenih pasa na ulicama grada. Naime, kako bi se smanjio broj lutalica, nadležni iz JKP "Veterine" napuštene pse nakon sterilizacije i čipovanja vraćaju na isto mesto odakle su ih pokupili.

- Zbog sterilizacije koju sprovodimo i nemogućnosti da se dalje razmnožavaju, plan je da na ovaj način smanjimo broj pasa lutalica na prestoničkim ulicama - objašnjava Budimir Grubić, direktor JKP "Veterine".

- Sve pse koje smo sterilisali, a to je više od 50.000 u poslednjih nekoliko godina, obeležili smo i čipovali i svake godine im obnavljamo vakcinu protiv besnila i parazita.

Foto Instagram / Moj Beo grad

Nadležni ističu i da su u centru lutalice gotovo iskorenjene, a da je najpoznatiji pas na Kalemegdanu, koji je godinama na ovom mestu i koji je naviknut na ovu lokaciju. Najveći problem je svakako na periferiji grada, i to zbog neodgovornih vlasnika pasa, kojima je najlakše da svog ljubimca kada im dosadi odvezu i ostave negde na rubu grada. Takođe, vlasnički psi su u poslednjih nekoliko godina preuzeli primat kada su u pitanju napadi, odnosno ozlede ljudi.

- Više gotovo da nema ujeda lutalica, već su to sve vlasnički psi, a vaspitanje i odnos prema psu, kao i okolina psa, opredeljuje da li će on biti agresivan ili ne - ističe Grubić.

- Rasa nije presudna, već ljudski faktor, a za one koji se plaše pasa najbolje je samo zaobići životinju.

Foto Instagram / Moj Beo grad

Kao opasne rase zvanično su proglašene pitbul i staford, uz pse trenirane za borbu.

Vlasnici bi uglavnom trebalo da ih šetaju na povodniku i da nose korpu. Nadležni ističu i da nepoštovanje pravila šetanja pasa treba procesuirati bez obzira da li je pas opasan ili ne.

Budimir Grubić, Foto V. Danilov

NAPUŠTENE MAČKE

NADLEŽNI ističu i da se ovih dana beleži i sve veći broj napuštenih mačaka, ali i da je znatno smanjen broj glodara, kako u samom centru, tako i na periferiji, dok se broj šakala na obodima grada uvećao.

MILjAKOVAC, RAKOVICA, AVALA...

Velika beogradska naselja kao što su Miljakovac, Rakovica, Cerak, Novobeogradski blokovi dom su velikom broju lutalica. Veliki broj ljudi brine o njima, hrani ih, leči...

Ima ih poprilično i uglavnom su svi sterilisani.

Naravno, i Avala je puna lutalica, posebno oko Osnovne škole "Vasa Čarapić" i oko nekadašnjeg restorana "Kumbara" na Avalskom putu.

Pogledajte više