UPRAVNICI RETKO TUŽE KOMŠILUK: Menadžeri stambenih zajednica neće da potražuju dugovanja preko suda

E. B. R.

27. 04. 2022. u 08:51

IAKO imaju mogućnost da preko suda potraže izmirivanje zaostalih obaveza prema stambenoj zajednici za njeno redovno održavanje, mali broj upravnika zgrada pribegava tom maniru.

Foto A. S.

Praksa je pokazala da oko 20 odsto stanara nisu redovne platiše, a "glavni" u komšiluku mogli bi da presaviju tabak i utuže susede za tri neplaćena računa ili za dug veći od 10.000 dinara.

Mnogi upravnici stambenih zajednica su iz komšijskih redova. Nekada predsednici kućnih saveta, a sada odabrani da vode stambenu zajednicu, ne žele da narušavaju mahom harmonične odnose. Kako nam kaže Milan Pavlica, u svakoj zgradi mora živeti barem jedan sused koji nije saglasan sa odlukama, pa tako i u njegovoj zgradi na Paliluli.

- Ne mogu da utužujem nikoga, to su mi komšije - iskren je ovaj upravnik.

- Da mi je upravljanje stambenom zajednicom profesija, možda bih drugačije reagovao, ali u ovom slučaju ne želim da se zameram. U našoj zgradi mesečna naknada je ispod zakonskog minimuma i skoro sve komšije plaćaju. Imamo nekoliko njih koji se zaduže s vremena na vreme i u tom slučaju samo pribegavam opomenama.

Foto N. Skenderija

Da se u slozi živi i u jednoj zgradi u Zemunu, kaže i njen upravnik Mirko Bućan. Kako nam je rekao, dešava se da nekada neko od suseda zakasni sa uplatom, ali dugovanja nisu tolika da bi se pribegavalo radikalnim merama. Opomene u vidu podsećanja na zaostalu nadoknadu su uglavnom dovoljne da bi se računi sravnili.

U drugom slučaju, kada se neplaćene nadoknade nagomilaju, stanarima zgrade stiže opomena pred utuženje, a ako je ne prime, sledi i tužba. Kako nam je nedavno objasnio predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Ljubiša Banovački, takse koje potom slede nisu male, jer osim neplaćenih rata, tu novac treba izdvojiti i za opomenu koja košta 2.000 dinara, usluga advokata je 9.000, utuženje 6.000...

Foto Privatna arhiva

OPOMENA PRE "PRESAVIJANjA TABAKA"

UVEK ima i izuzetaka, slučajeva utuživanja bez prethodne opomene. To se dogodilo sugrađaninu sa Zvezdare, koji nekoliko meseci nije živeo u stanu, pa nije ni bio u prilici da primi opomenu.

- Došlo je do toga da zbog dugovanja od 7.000 moram da platim više od 20.000 dinara jer su me tužili! Pokrenuo sam i protivtužbu jer smatram da nije fer, trebalo je da me bar jednom usmeno obaveste - požalio nam se ovaj Beograđanin.

Pogledajte više