I PALJENJE SVEĆA I CVEĆE ONLAJN: JKP "Pogrebne usluge" digitalizuju svoje usluge na deset grobalja

A. Z. Klisurić

13. 04. 2022. u 07:52

GRAĐANI bi od septembra mogli da objave ili prate elektronske čitulje, pronađu grobna mesta svojih najmilijih, naruče cvetne aranžmane koji će biti isporučeni na sahrani, zapale sveću i ugovore različite usluge elektronskim putem.

Orijentacija na najvećim groljima biće olakšana, Foto N. Skenderija

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" trenutno radi na portalu uz pomoć kog će digitalizovati svoje usluge i olakšati građanima da odaju počast svojim najmilijima ukoliko nisu u mogućnosti da prisustvuju pogrebu. Test faza počeće u junu i julu, a korisnicima će portal biti dostupan u septembru.

Kako su za "Novosti" rekli u ovom preduzeću, građani koji žive van Beograda pokazali su veliko interesovanje za ovaj projekat. U prethodnom periodu bilo je brojnih ograničenja koji su sprečavali građane da dolaze na groblje, a imali su želju da ukažu poštovanje svojim preminulim srodnicima i prijateljima.

- Nakon uvođenja internet prodavnice, preko koje je omogućeno onlajn plaćanje naknade za zakup i održavanje grobnih mesta uz pomoć platnih kartica, odlučili smo da sprovedemo još nekoliko projekata digitalizacije koji će unaprediti funkcionalnost usluga našeg preduzeća - rekli su u JKP "Pogrebne usluge".

- Portal na kome trenutno radimo biće prilagođen mobilnim telefonima, a na njemu će biti geolokacija grobnih mesta, kako bi se posetioci lakše orijentisali pri poseti grobljima.

Foto Tanjug

E-čitulja će omogućiti građanima da na mejl dobiju link koji mogu da podele preko SMS, mejl, viber, fejsbuk poruke i na taj način obaveste rođake i prijatelje o gubitku najmilijih i zakazanom pomenu. Ovi linkovi biće trajno sačuvani u znak sećanja na preminule.

U projekat biće uključeno svih deset grobalja koja su u nadležnosti JKP "Pogrebne usluge".

Oni trenutno rade na povezivanju i saradnji sa javnim komunalnim pogrebnim preduzećima iz drugih gradova u Srbiji, kako bi e-čitulje bile objavljene na najposećenijim medijskim portalima.

MAPIRANjE GROBNIH MESTA

UPOREDO sa projektom digitalizacije svojih usluga, ovo preduzeće mapira i grobna mesta na počivalištima u njihovoj nadležnosti.

Na ovaj način oni će unaprediti bazu podataka koja će građanima omogućiti da brzo pronađu mesta na kojima su sahranjeni njihovi rodbina i prijatelji.

Pogledajte više