TEZGA NA DAN 1.000 DINARA: Sve je više zakupaca koji se odlučuju na jednodnevni zakup na beogradskim pijacama

J.D. 11. 04. 2022. u 05:00

KAKO bi mali proizvođači i preduzetnici koji se pojavljuju na tržištu mogli da predstave svoje proizvode, JKP "Gradske pijace" odnedavno su pokrenule uslugu zakupa tezge na jedan dan.

Dnevni zakup uglavnom za zanatske proizvode, Foto J. D.

Iako su sve pijace, koje posluju u okviru ovog preduzeća, uključene u ovaj projekat, najveće interesovanja zasada vlada za tržnice "Kalenić" i "Palilula". Cena zakupa za jedan dan iznosi 1.000 dinara.

Ovom gradskom preduzeću se u proseku mesečno javi od 15 do 20 zakupaca, koji se odlučuju da na ovaj način predstave svoje proizvode.

- Pijace su postale mesta koja nude veliki i raznovrstan izbor svega što je kupcima potrebno, a što najlakše mogu naći na nekoj od tezgi - objašnjavaju nadležni u ovom gradskom preduzeću.

- U želji da podržimo kreativce, mala i srednja preduzeća, odlučili smo se da pokrenemo ovaj program zakupa tezgi.

Na ovim tezgama, koje su uglavnom izdvojene od onih na kojima se prodaje voće i povrće, mogu se pazariti proizvodi domaće radinosti, nakit, pletene torbe, cegeri, dečje igračke... U ponudi ima i zanimljivih prehrambenih proizvoda, poput džema sa lukom, slatkog od šumskih jagoda ili meda sa koprivom. Jedana od redovnih zakupaca tezgi na dan je i Mirjana Radović, koja je svoje rukotvorine do sada izlagala na pijacama "Zemun", "Kalenić", "Palilula"...

- Ljudi dolaze na pijace da kupe zdravu hranu, usput rado kupuju rukotvorine, jer to je nešto posebno, originalno i nije serijsko - dodaje Mirjana.

- Ovakav vid prodaje je odličan jer u razgovoru sa kupcima dobijam smernice za širenje posla, ali i dobre preporuke za nove kupce.

NOĆ UKUSA

OSIM ponude za prodaju rukotvorina, pijace organizuju i gastronomsku manifestaciju "Noć ukusa" na kojoj posetioce uvek očekuje širok asortiman domaćih slatkih i slanih tradicionalnih proizvoda. Osim kupovine, posetioci su u mogućnosti da degustiraju razne prozvode, kao i da uživaju u bogatoj ponudi ugostiteljskih objekata u okviru pijaca.

Pogledajte više