DO 5. MAJA ZNAĆE SE KOLIKO JE SPLAVOVA: Raspisan tender za nadogradnju sistema za utvrđivanje broja plovila

J. D.

06. 04. 2022. u 09:53

KOLIKO tačno ima splavova i sojenica na obalama Save i Dunava, kao i kolika je njihova kvadratura, biće poznato od sredine maja, kada će početi da radi aplikacija koja će popisati sve ove objekte.

Pojedini objekti imaju nedozvoljenu kvadraturu, Foto N. Skenderija

Grad je raspisao tender za nadogradnju postojećeg Geografskog informacionog sistema vodotoka i to softverskom aplikacijom za evidenciju splavova i sojenica, sa ciljem da se utvrde i naknade predviđene zakonom.

Najkasnije do 5. maja, do kada je otvoren tender, potrebno je izraditi i bazu podataka svih splavova i sojenica na levoj obali Save, od Obrenovca do ušća Save u Dunav, kao i na delu desne obale Dunava od ušća Save u Dunav do Višnjice, s realnim stanjem lokacije i kvadrature objekata.

- Takođe će se nadograditi postojeća mobilna aplikacija softverskim rešenjem za popis splavova i sojenica koju će koristiti radnici koji izlaze na teren - navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

- Potrebna je i integracija podataka iz Republičkog geodetskog zavoda u implementirani sistem, kao i digitalno avio-snimanje kamerom pomenutih lokacija i terensko snimanje i mapiranje dodatnih lokacija pomoću bespilotnih letelica.

Foto P. Milošević

Podsetimo, popis splavova na teritoriji Beograda uradilo je prošlog proleća preduzeće JVP "Beograd vode", kada je utvrđeno da ima 319 plutajućih objekata. Zatim je Grad početkom juna prošle godine usvojio nova pravila za splavove u okviru Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu. Ovi propisi definišu lokacije i zone dozvoljene za postavljanje ugostiteljskih splavova, kao i njihovu obavezu da Gradu plaćaju naknadu po kvadratnom metru za zakup vodnog zemljišta, obavezne legalne priključke na vodovodnu i elektro mrežu, osiguranje od požara i brojne druge uslove, a određene su i kazne.

Tada je najavljeno da će splavovi čiji vlasnici ne budu plaćali naknadu biti uklonjeni, ali do sada novi propisi nisu zaživeli. Ipak, godinu dana kasnije, ni broj splavova nije smanjen, dok oni koji premašuju dozvoljene kvadrate nisu premešteni na drugu lokaciju.

"RIVER" SE PREMEŠTA

FOTOGRAFIJE splava "River" kako pluta na sredini reke minulog vikenda iznenadile su Beograđane ali, iako su mnogi pomislili da se popularni noćni klub otkačio, nadležni iz Uprave rečne policije saopštili su da se splav samo premešta na drugu lokaciju. Takođe, istaknuto je i da će za mesec dana splav biti preseljen na novu poziciju.

Pogledajte više