ZA PORCIJU DOVOLJAN SAMO OSMEH: Ribarnica na Kalenić pijaci nudi besplatan obrok siromašnima

J. DINČIĆ

26. 03. 2022. u 11:35

RIBARNICA na Kalenić pijaci razlikuje se od sličnih radnji u kraju po natpisu koji je nedavno istaknut - "Ukoliko nemate novac da kupite ribu, javite se radniku i dobićete besplatan obrok".

Hrana se deli od srca, Foto Privatna arhiva

Vlasnik Predrag Jovančić na ovu ideju došao je pre skoro mesec dana, kada je ugledao staricu koja gleda u izlog, ali nema novca da pazari sveže proizvode. Od tada skoro svakodnevno usrećuje sve koje nisu u mogućnosti da sebi priušte obrok.

- Skromni su jako, zastanu, pa kad vide šta piše, puste suzu i obično nikad ne biraju već se desi da traže ono za šta vide da je najjeftinije - kaže za "Novosti" menadžer ribarnice Vedran Todorović.

- Ima i onih koji dolaze uglavnom pred kraj radnog vremena jer ne žele da se nameću kada ima najviše posla, zahvale nam se uz osmeh i nama je dovoljno.

Hrana se deli od srca, Foto Privatna arhiva

Nažalost, kako dodaje naš sagovornik, postoje ljudi koji sebi ne mogu da priušte ni jedan obrok u toku dana, i na ovaj način barem malo im pomažu i usrećuju ih. Ističu i da su to uglavnom stariji ljudi, penzioneri, a jedan je Vedranu posebno prirastao za srce.

- Taj čovek bi zastajao i ranije, ali nikad nije imao novca da kupi ribu. Iz priče s njim saznao sam da mu je supruga umrla od raka i da živi teško - kaže Todorović.

- Sada dođe dva puta nedeljno po obrok i svaki put se zaplače i zahvali od srca, a kada ode nama uvek u grlu ostane knedla.

Ipak, svakodnevno im je puno srce kada usreće gladne ljude, jer, kako dodaju, najstrašnije što se može desiti ljudima je da oguglaju na druge i da ne primete njihovu patnju. Poručuju i da ovo nije kraj i da se akcija neće završiti s krajem Uskršnjeg posta. U njihovoj ribarnici gladni će uvek imati besplatan obrok i toplu reč.

BEZ REKLAME

MNOGI su pomislili da ovo radimo zbog reklame, ali ona nama nije potrebna, već ovo radimo iz čiste ljudskosti i znamo da je ovo za nas malo, a nekom i više nego mnogo - ponavlja Vedran Todorović. - Posla za nas uvek ima, ali za gladne hrane nikad dosta i apelujem da ljudi, koji mogu da izađu u susret, prihvate ovu ideju i krenu istim putem.

Pogledajte više