OSLONAC GRAĐANIMA 11 GODINA: Volonterski servis Zvezdare obeležio godišnjicu rada, podrške i požrtvovanja

J. DINČIĆ

20. 02. 2022. u 08:15

BRIGA o najstarijima, reč podrške kad je teško najmlađima, pomoć komšiji kad zatreba, toplina ohrabrenja, humanost, samo su neki od postulata kojima se vode članovi Volonterskog servisa opštine Zvezdara.

Foto Novosti

Tradicionalnim druženjem na Svetog Trifuna obeležili su svoj rođendan, a ove godine na torti su ugasili 11 svećica koje predstavljaju 11 godina njihovog truda i zalaganja.

Za sve ove godine koliko Opština Zvezdara organizuje volontiranje na svojoj teritoriji, u Servisu je bilo aktivno više od 320 volontera u šest dugoročnih programa. U proseku, 40 volontera mesečno obezbeđuje pomoć i podršku za 250 pojedinaca, od toga je oko 50 korisnika u kućnim uslovima.

- Servis realizuje pomoć u kućnim uslovima, savetovalištu za pojedince i porodice, niz kreativnih i edukativnih radionica, humanitarne akcije, bazare i promoviše volontiranje kao socijalnu vrednost za sugrađane svih generacija - objašnjavaju nadležni.

- U proteklih jedanaest godina realizovana je podrška za oko 12.000 korisnika u trajanju od oko 71.000 volonterskih sati i 30.000 usluga.

Radmila Urošević, Foto A. Stanković

Članovi servisa nisu samo Zvezdarci, predstavnike imaju sa više beogradskih opština, ali i iz Pančeva. Najmlađi volonter broji samo 15, a najstarija volonterka 75 godina. U svojim redovima imaju učenike, studente, zaposlene, nezaposlene i penzionere. Osim što pomažu u kućnim uslovima, organizuju i niz kreativnih radionica poput škole slikanja, krojenja, pletenja, dekupaža, ali i edukativnih radionica.

Kao primer dobre prakse, Volonterski servis Opštine Zvezdara zastupljen je u nizu stručnih časopisa, edukativnim materijalima i na sajtovima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje.

MODEL ZA UZOR

VOLONTERSKI servis Zvezdare i Radmila Urošević, koordinatorka Servisa, za svoj rad su dobili veći broj priznanja, a model volontiranja na Zvezdari predstavljen je na desetini stručnih i naučnih skupova, sajmova socijalnih programa, i na festivalima zdravlja u Beogradu, Srbiji i Hrvatskoj.

Pogledajte više