UMESTO RUŠENJA, KULTURNI CENTAR: Objekat od 800 kvadrata u naselju "Stjepan Filipović" pripašće umetnicima

Š. Marović

08. 02. 2022. u 08:51

OBJEKAT od 800 kvadrata u naselju "Stjepan Filipović", iznad "Prokopa", koji je do pre nekoliko meseci koristila "Infrastruktura železnice Srbije" postaće kulturni centar.

Foto Privatna arhiva

To je dogovoreno na sastanku stanara ovog dela prestonice sa čelnicima grada, a u rekonstruisane prostorije useliće se ULUS, ULUPUDS i KCB.

Zgradu koja poseduje prizemlje i sprat uradio je CIP pre 30 godina za potrebe železnice.

Objekat je neometano radio do pre nekoliko meseci, kada je naloženo da se iseli radi rušenja. Čak su i građevinske mašine i radnici stigli na teren, a samo udruženim snagama žitelji naselja nisu dozvolili njegovo uklanjanje.

- Investitor koji gradi staničnu zgradu na "Prokopu" i koji je hteo da na klizištu iznad sazida dva solitera, pokušao je da sruši i ovaj objekat - kaže za "Novosti" stanarka naselja "Stjepan Filipović" Jelena Dinić.

- Čak su i spustili kontejner za radnike, doveli operativu, ali smo na toj lokaciji danima stražarili 24 sata i nismo dozvolili da se zgrada ukloni. Iako su nam pokazali onlajn dozvolu, shvatili smo da oni nemaju odobrenje za rušenje. Radnici su se kasnije povukli, a nama je zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrdio da će objekat postati kulturna stanica.

Foto Privatna arhiva

U obnovu objekta će biti uloženo dosta novca, Foto Privatna arhiva

Ovo zdanje su, posle iseljavanja zaposlenih u "Infrastrukturi železnice Srbije" i nekoliko privatnih kancelarija, pre nekoliko dana obili nepoznati lopovi, kada su iščupane sve instalacije i odnet razni materijal. Zbog toga su stanari tražili da se ispred objekta privremeno postavi obezbeđenje, kako bi se on zaštitio do rekonstrukcije.

- Poslali smo dopise ULUS, ULUPUDS i Kulturnom centru Beograda, koji i ima najveće šanse da se useli u ovaj objekat, jer je pod kapom grada - kaže Dinić.

- Njegovim uređenjem dobićemo kulturni centar, što bi mu bila i najbolja namena. Iako su hteli da ga ruše, dobili smo uverenje od nadležnih institucija da je zgrada odlično urađena i da nema potrebe za bilo kakvom korekcijom.

JAVNA POVRŠINA

PORED rekonstrukcije ovog objekta i pretvaranja u kreativni centar, prostor na kom je trebalo da se grade zgrade od 80 i 50 metara izmenom PDR postaće javna zelena površina.

Naselje "Stjepan Filipović" dobiće i još jedno dečje igralište, a biće uređene i ruinirane stepenice.

Pogledajte više