OD KAZNI ZA PEŠAKE 500 MILIONA: Novac sakupljen naplatom saobraćajnih prekršaja grad koristi za unapređenje bezbednosti na ulicama

M. STANOJKOVIĆ

05. 02. 2022. u 06:47

OD kazni za prekršaje pešaka, godišnje se u budžet Grada Beograda za unapređenje bezbednosti slije oko 500 miliona dinara.

Prelazak mimo pravila, Foto Foto M. Anćela

Iako nadležni tvrde da se ovaj novac troši na edukativne kampanje, kao i na tehničko regulisanje saobraćaja na najnebezbednijim raskrsnicama, a po statistici, smanjuje broj nastradalih, u prošloj godini, život je izgubilo 36 pešaka. Postavljanje ograde, poput one u Dr Ivana Ribara, jedna je od mera koje nadležni preduzimaju kako bi smanjili rizično ponašanje učesnika u saobraćaju, ali, često ne osluškujući potrebe pešaka.

Kako, za "Novosti", navode u Sekretarijatu za saobraćaj, naplaćene kazne koriste se za aktivnosti na unapređenju bezbednosti saobraćaja, naučno-istraživački rad, ali i tehničko regulisanje raskrsnica i ulica, a naročito, u zonama škola.

- Prosečan broj poginulih u saobraćajnim nesrećama je u trendu opadanja, a pešaci čine oko 35 do 40 poginulih u nesrećama - kažu u Sekretarijatu.

- Grad na mestima koja su predviđena za prelazak pešaka preduzima mere da bi prelazak bio bezbedniji. One se ogledaju u kvalitetnijem sagledavanju potreba, odnosno pravaca kretanja najvećeg broja pešaka, odabirom pozicije koja ispunjava uslove preglednosti, kao i osvetljenosti, najkraćeg vremena za prelazak ulice i, kvalitetnijim označavanjem, do fizičkih prepreka.

Foto Z. Jovanović

U gore pomenutoj novobeogradskoj ulici koraci su preduzeti kad se dogodila nesreća.

Nadležni navode da pešacima, naročito u ulicama sa više traka, poput Dr Ivana Ribara, prirodno, značajno veće odstojanje između pešačkih prelaza, čini neprihvaljtivim.

- Pa, rizikujući sopstvenu, ali i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju, odlučuju se za prelazak ulice izvan pešačkog prelaza, po sopstvenoj proceni rizika, što može dovesti do fatalnih posledica - navode u gradskoj upravi.

Foto K. Mihajlović

Jedna od najprometnijih mesta u gradu, kružni tok Slavija, takođe, je zbog pomenutih razloga dobio pre izvesnog vremena ograde za pešake. Iako jesu smanjena pretrčavanja raskrsnica, sugrađani i dalje to rade, jer je udaljenost "zebre" i semafora, nepovoljno rešenje za pešake.

- Ova ograda je postigla očekivane rezultate na smanjenje broja, ali svakako to ne znači i potpuni izostanak nepropisnog ponašnja pešaka - tvrde nadležni.

- Ograda je postavljena i u Bulevaru vojvode Mišića, Bulevaru Mihajla Pupina, Bulevaru oslobođenja na Autokomandi, kao i delovima Ulice Jurija Gagarina.

POSTAVLjAJU OGRADU

EKIPE "Beograd puta" trenutno rade na ugradnji 170 polja ograde, odnosno 345 metara, u Ulici dr Ivana Ribara, od Vojvođanske do Ulice Jurija Gagarina interne - Japanska, Evropska. U drugoj fazi, biće ograđeno razdelno ostrvo od Ulice Jurija Gagarina interne - Japanska, Evropska do Jurija Gagarina.

Pogledajte više