NEMA NOVOGRADNJE, PLANIRANA OBNOVA: Žitelji naselja Stjepan Filipović sa čelnicima grada u Starom dvoru

Š. Marović

05. 02. 2022. u 07:52

ŽITELjI naselja Stjepan Filipović, koje se nalazi iznad stanične zgrade "Prokop", u narednom periodu dobiće još jedno igralište, biće rekonstruisano ruinirano stepenište, a pripašće im i prostor koji je trenutno u vlasništvu "Železnica Srbije".

Naselje nadomak železničke stanice "Prokop", Foto Privatna arhiva

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku predstavnika ove zajednice sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem u Starom dvoru, gde je još jednom potvrđeno da gradnje stambenog kompleksa iznad "Prokopa" neće biti, što će biti verifikovano na sledećoj sednici gradske skupštine. U razgovorima su učestvovali i glavni urbanista Marko Stojčić i predsednik opštine Savski venac Miloš Vidović.

- Kao što je naglašeno u ranijem dogovoru, kom je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, nikakve gradnje na ovoj lokaciji neće biti - istakao je Vesić.

- Zato smo juče pričali o načinima kako da se poboljša život stanovnika ovog naselja, a u međuvremenu smo napravili i konkretne dogovore o tome šta može da se uradi. Očekujemo da se prazan prostor koji trenutno pripada železnicama da mladim umetnicima ovog kraja, čime će naselje dobiti nove sadržaje i bolji komfor.

Foto Privatna arhiva

Opština Savski venac, na čijoj teritoriji se nalazi ovo naselje, prethodnih nekoliko godina uložila je veliki novac u njegovo opremanje. Tako su građani dobili novi sportski teren, uređeno dečje igralište, rekonstruisanu međublokovsku saobraćajnicu koja je pre uređenja bila u lošem stanju, ocrtana su i parking-mesta, a sređen je i savremeni teren za balote.

Odbačen Plan detaljne regulacije

POSLE borbe stanara protiv gradnje, koja je trajala šest meseci, Komisija za planove je 28. decembra prošle godine donela odluku da odbaci predlog plana PDR kompanije "Rejlvej siti". Oni su zahtevali da u naselju Stjepan Filipović, iznad "Prokopa", sagrade dva solitera visine 50 i 80 metara. Kao glavni argument stanari su iskoristili činjenicu da se ovde nalazi klizište koje bi moglo ponovo da "proradi".

Pogledajte više