PRESTONICA IMA 600 LIČNIH PRATILACA: Pomažu osobama sa smetnjama u razvoju

B.B.

02. 01. 2022. u 12:01

PRESTONICA ima 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a 2014. godine kada je počelo pružanje ove usluge bilo ih je samo 44, podestila je Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu, koja je posetila kafe-restoran "Zvuci srca", u kome su zaposlene osobe sa smetnja u razvoju i koje svoj rad ne ne naplaćuju.

Skupština grada

Kako je navela, oni imaju mogućnost da izraze kreativnost, kao i da provedu vreme na način koji je zabavan i koristan. U saradnji sa radnim asistentima prave razne proizvode u okviru radionica, štampaju majice, šolje, hemijske olovke, šiju cegere, torbice, rančiće, prave svećnjake.

- Učestvuju u celokupnom procesu stvaranja, shodno svojim mogućnostima - navela je ona. - Velika dobrobit ovog centra za osobe sa smetnjama u razvoju prepoznata je i na mentalnom i na fizičkom nivou. On im je omogućio da postanu članovi društva čime raste i njihovo samopoštovanje i osećaj sopstvene dobrobiti. Takođe, osobe sa smetnjama u razvoju tu imaju priliku da se u potpunosti socijalizuju, druže sa kolegama, prijateljima, ali i da svakodnevno razgovaraju sa mušterijama i stiču nove socijalne i komunikacione veštine.

Pogledajte više