PLIVALIŠTA OTVORENA I KAD VEJE ILI DUVA: Zatvoreni gradski bazeni dostupni tokom cele godine, rekreativno plivanje, ali i drugi programi

Gorana NOVAKOVIĆ

26. 12. 2021. u 15:29

REKREATIVNO plivanje omiljena je fizička aktivnost mnogih sugrađana. Na taj način oni popravljaju gustinu kostiju i tonus mišića, ublažavaju stres i popravljaju raspoloženje, uz sve to - skidaju i kilograme. Ovakav način uživanja u sportu nije rezervisan samo za letnje mesece, već se kondicija do tada stiče i u zatvorenim gradskim bazenima.

Foto:

Sportski centri "Tašmajdan", "11. april" i "25. maj - Milan Gale Muškatirović" imaju otvorena vrata plivališta tokom cele godine. Programa je mnogo, tako da sve generacije mogu pronaći aktivnost koja im odgovara.

Osim rekreativnog plivanja, gradski bazeni nude škole plivanja za decu i odrasle, škole vaterpola i sportskog plivanja, kondiciono i umetničko plivanje, ronjenje na dah, ali i plivanje za osobe sa invaliditetom sportskog saveza, kao i saunski relaksacioni program. U zavisnosti od toga šta kome prija i šta ko voli, mogućnosti ima.

Osim toga, u saradnji sa opštinama na kojima se nalaze, Palilula, Novi Beograd i Stari grad, pojedina kupališta organizuju i besplatne programe, koji uključuju cele porodice i 
bebe.

Foto:

 

Na olimpijskim bazenima se održavaju i mnogobrojna gradska, republička i međunarodna takmičenja plivanja, vaterpola, umetničkog plivanja i ronjenja.

Međutim, kako nam kažu u upravama sportskih centara u okviru kojih su zatvoreni bazeni, virus korona je uticao na to da se broj posetilaca smanji. Zainteresovanih sugrađana ima i van letnje sezone kada se zabava preseli pod otvoreno nebo. Međutim, posetioci moraju da se pridržavaju pravila.

Foto:

 

- Epidemiološke mere koje su propisali nadležni organi, u cilju sprečavanja i širenja virusa kovid 19 se poštuju - kažu u Sportskom rekreativnom centru "Tašmajdan".

- Svi korisnici i zaposleni obavezno moraju da nose zaštitne maske na licu do samog ulaska na zatvoreni bazen, takođe, obavezno je korišćenje dezobarijere pred ulazak u bazen. Osim zatvorenog kupališta, tokom zimskog perioda na "Tašu" se koristi i otvoreni bazen koji je pod balonom.

Temperatura vode je optimalna, oko 27 stepeni, dok se kvalitet vode redovno kontroliše kako bismo je održali čistom i bakteriološki ispravnom. Prema navodima iz uprave "Taša", konstantno se unapređuje kvalitet usluga, pa shodno tome Grad Beograd ulaže znatna sredstva za uređenje prostora zatvorenog bazena.

Primera radi, tokom prošle godine, na bazenu koji je zimi pod balonom, zamenjeno je korito, plato oko bazena, uređene su tribine, kao i automatizacija praćenja i prerade vode. Da poseta nije kao pre pandemije, potvrđuju i iz Sportsko-rekreativnoposlovnog centra "25. maj - Milan Gale Muškatirović", ali ističu činjenice za ponos.

Foto:

 

 - Naši sugrađani su uglavnom redovni i dugogodišnji korisnici bazena. Na zimskom zatvorenom bazenu su većinom oni koji se redovno bave rekreativnim plivanjem tokom cele godine. Takođe, ima i korisnika koji nas povremeno posete i oduševljeni su činjenicom da se kod nas u svim terminima pliva po dužini olimpijskog bazena što nije slučaj svuda - kažu u "25. maju".

Ulaznica na zatvorene bazene na Dorćolu, primera radi, po terminu košta 360 dinara, dok boravak u saunskom bloku na malom bazenu vredi 1.000 dinara. U ponudi su takođe mesečne i sezonske ulaznice, kao i "Kombo" paketi bazena.

Kada je reč o školi plivanja, nju vode licencirani treneri sa dugogodišnjim iskustvom, i namenjena je deci uzrasta od 5 do 14 godina. Mesečna članarina za 12 termina iznosi za jedno dete 5.000 dinara, za dvoje i više dece iz iste porodice odobrava se popust od 2.000 dinara. Na bazenima u centru grada, "Tašmajdanu", cena dnevne karte nešto je viša i iznosi 400 dinara, dok se cena mesečne ulaznice kreće od 3.500 do 4.500 dinara, u zavisnosti od željenog broja termina. Iz istog razloga, razlikuje se i cena škole plivanja za najmlađe - za osam termina mesečno, roditelji izdvajaju 3.500 dinara, dok je 4.000 potrebno za četiri dana više.

Inače, osim ovih bazena, sport u vodi tokom hladnijih meseci pruža i Sportski centar "Voždovac". Od ove godine, otvoreni i zatvoreni bazeni na Banjici prvi put od osnivanja su dodeljeni na upravljanje Centru, i to od Gradske opštine Voždovac. Takođe, građanima su dostupni i zatvoreni bazeni Gradskog centra za fizičku kulturu i Republičkog zavoda za sport.

BONUS VIDEO:

Počela vakcinacija protiv gripa

Pogledajte više