ŽIČARA OD SAVE DO KOŠUTNJAKA: Gradski urbanista Marko Stojčić o novim projektima u 2022. godini

Marija Stevanović 24. 12. 2021. u 21:11

U BUDžETU Grada Beograda za 2022. godinu izdvojena su sredstva za izgradnju žičare koja će povezivati Savu sa Košutnjakom.

Foto Tanjug

Ovo je najavio gradski urbanista Marko Stojčić istakavši da nije reč o gondoli koja je planirana sa Kalemegdana.

- Imamo neku trasu kojom žičara treba da ide kroz Grad Beograd, nezavisno od gondole koja je bila najprisutnija u medijima, i to je projekat koji će se nastaviti - rekao je Stojčić. - Žičara će povezivati reku Savu i Košutnjak i trasa će ići preko Ade Ciganlije na Novi Beograd, ali još nije u potpunosti definisana. Kada je reč o izgradnji gondole na Kalemegdanu, biće poznato šta će biti sa tim projektom tek kada se završi pravni deo.

Stojčić je istakao i je linijski park najveći projekat uređenja javnih površina u Beogradu i da će ovih dana "Zelenilo" krenuti sa radovima.

- Objekti kulture su nešto što je zapostavljeno decenijama - naveo je gradski urbanista. - Sledeće godine planira se na stotine ovih projekata.

Govoreći o parku Manjež, oko kojeg se nalaze zgrade stare više od 90 godina, Stojčić je rekao da se ti objekti neće rušiti. Poručio je i da će vila u ulici Internacionalnih brigada, koja je proglašena kulturnim dobrom, a koju je investitor više do pola porušio, biti vraćena u prvobitno stanje.

Pogledajte više