JAPANCI NAM KROJE TRASE: Održan Međunarodni regionalni seminar na temu modernizacije javnog prevoza

S. B. M.

15. 12. 2021. u 07:52

PROJEKAT posvećen modernizaciji javnog prevoza, koji Beogradu donira Vlada Japana, traje 36 meseci i ima nekoliko segmenata.

Cilj je da sistem bude funkcionalniji, Foto Novosti

Prvi podrazumeva unapređenje upravljanja sistemom javnog prevoza, drugi kontrolu operatera odnosno prevoznika u sistemu i treći - kako da povećamo naplatu prevoza - objasnio je juče Jovica Vasiljević, gradski sekretar za saobraćaj tokom međunarodnog regionalnog seminara "Modernizacija javnog gradskog prevoza u Beogradu".

Jedan od rezultata projekta biće studija koja će dati preporuke na koji način se ovde može unaprediti sistem kako bi postao funkcionalniji. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otvorio je seminar i zahvalio Vladi Japana na podršci.

Vesić je ocenio da je nama potrebna reorganizacija prevoza, jer će se u narednih osam godina u Beogradu desiti "tektonske promene koje dosad nisu viđene".

- Do 2030. godine biće sagrađene obe linije metroa i dominantno ćemo preći na šinski sistem javnog prevoza, što je velika promena koja podrazumeva potpuno drugačiju organizaciju. Očekujemo da do kraja ovog meseca bude potpisan sporazum o rekonstrukciji i izgradnji BG voza, što je u planu da se radi pet-šest godina. Takođe, uradićemo i 42,6 kilometara novih tramvajskih linija - istakao je Vesić.

LOŠ VAZDUH

AMBASADOR Japana u Srbiji Takahiko Kacumata izjavio je da očekuje da će se ovim projektom kvalitet vazduha poboljšati. Kako kaže, to je glavni problem u Beogradu koji treba da se reši.

Pogledajte više