ČAMCE I SPLAVOVE U ZIMOVNIK: Lučka kapetanija poziva sve vlasnike plutajućih objekata da ih sklone do ponedeljka 20. decembra

S. V.

14. 12. 2021. u 08:51

KAKO bi plovidba na beogradskim rekama bila što bezbednija, usled zimskog perioda i moguće pojave leda, Lučka kapetanija Beograd poziva starešine plovila, nadležne organe i organizacije, privezišta za čamce i nautičke klubove, vlasnike plutajućih objekata i čamaca da do 20. decembra preduzmu određene mere.

Foto N. Fifić

Ako se plutajući ugostiteljski ili privredni objekti ne premeštaju u neko zimsko sklonište, vlasnik ih mora ojačati i povećati broj odbojnika, sidara, priveznih užadi i upornih tački na objektu i obali.

- Odgovorne osobe dužne su da organizuju neprekidnu kontorlu nad svojim plovilima, odnosno dežurnu posadu koja će 24 sata nadzirati i po potrebi razbijati led - ističu iz Lučke kapetanije.

Potrebno je obezbediti i dodatna sidra, Foto P. Milošević

Isto pravilo važi i za sportske klubove na vodi i privezišta za čamce. Oni koji se brinu o ovakoj vrsti objekata, sve čamce i manje plovila treba da izvuku na obalu, a pontone i pristane da grupišu uz obalni rub sa čvrstim vezivanjem.

- Na splav-kućicama za sport i rekreaciju neophodno je ojačati privezne sajle i uporne tačke u objektu i na obali - objašnjavaju nadležni.

- Potrebno je i obezbediti dodatna sidra. Vlasnici su dužni da i ovde stalno nadziru i kontrolišu bezbednost svojih objekata.

Osim toga, iz Lučke kapetanije apeluju na ljude da sklone svoja mala plovila, čamce, plutajuće objekte sa plovnog puta, u zimska skloništa, s obzirom na posledice koje se mogu dogoditi zbog uklanjanja plovidbenih oznaka i nepovoljnih vremenskih uslova.

UPOZORENjA PO POTREBI

BEOGRADSKA Lučka kapetanija na području svoje nadležnosti nalagaće postupke propisane zakonom i običajima u plovidbi, na osnovu iskustvene prakse u nepovoljnim hidrometeorološkim uslovima i prema potrebi će izdavati dodatna uputstva u skladu sa prognozama i upozorenjima RHMZ.

Pogledajte više