NEKAD VOJNA, SAD DRŽAVNA: Počela obnova napuštene višespratnice u Balkanskoj ulici 53, sagrađene 1960. godine, a iseljene 2010.

S. V.

10. 12. 2021. u 07:52

UMESTO azilanata koji su se pre dve godine uselili u napuštenu vojnu zgradu u Balkanskoj 53, sada su tu majstori koji rade na rekonstrukciji ovog objekta od 14 spratova.

Foto M. Anđela

Kada radovi vredni oko 72 miliona dinara budu gotovi, na ovoj adresi biće sedam Vladinih uprava i sektora - Uprava carina, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, Sektor za drugostepeni carinski i poreski postupak, Uprava za javni dug, Uprava za igre na sreću, Uprava za duvan i Uprava za slobodne zone.

Još letos, Ministarstvo finansija raspisalo je tender za sanaciju ovog zdanja, gde je samo parking bio u upotrebi, otkako je iseljena 2010.

- Ukupna korisna površina je oko 8.000 kvadrata, a nalazi se na zemljištu od 1.950 kvadrata, dok parking zauzima 898 kvadrata - navedeno je u dokumentaciji. - Objekat, izgrađen 1960. godine za potrebe smeštaja vojne ustanove "Centroprojekat" i centralne biblioteke JNA, čine zgrada sa podrumom, prizemljem i 14 spratova.

Obnova je počela pre dvadesetak dana, radnici su skinuli stare prozore, a sad raščišćavaju unutrašnjost. U unutrašnjem dvorištu sada su dizalice i kamioni koji odnose građevinski šut.

Ovo zdanje, iako je od napuštanja sve vreme bilo pod katancem i sa rešetkama na ulaznim vratima i prozorima u prizemlju, pre dve godine postalo je primamljivo migrantima. Napravili su rupe na delu prizemlja gde su bile staklene cigle, i nekoliko desetina njih se uvuklo unutra. Pravili su buku, međusobno se svađali i tukli, što je remetilo stanare okolnih zgrada u ovom delu Balkanske, na samom uglu sa Gavrila Principa. Nakon nekoliko prijava sugrađana, Vojna policija iselila je azilante odavde, i nisu se više vraćali.

NEKRETNINE SE PRODAVALE GODINAMA

PRE osam godina, ova i još nekoliko stotina vojnih nekretnina bile su na prodaju. Od 2006. godine sprovodila se prodaja viška nekretnina, koje su bile namenjene reformi sistema odbrane i poboljšanju materijalnog položaja Vojske Srbije. Od prodatih 65 objekata, prihodovano je 182 miliona evra. Među onima koje nisu našle vlasnika, sem višespratnice u Balkanskoj 53 bio je i objekat u Katanićevoj 15, kao i dve zemunske kasarne.

Pogledajte više