DEO KOCKI NA PLATOU PONOVO SU POVADILI: Ugao Palmotićeve i DŽordža Vašingtona razrovan, čeka se spomenik Kopitaru

S. B. M.

04. 12. 2021. u 08:51

PLATO na uglu Džordža Vašingtona i Palmotićeve ponovo je raskopan. Početkom novembra, majstori su razrovali deo gde je bio pripremljen postament za spomenik Jerneju Kopitaru.

Foto Privatna arhiva

Sada su kocke povađene sa druge strane platoa. Na pitanje zašto, odgovora nadležnih nema.

Kako su "Novosti" pisale početkom novembra, u prvim nedeljama decembra trebalo je da se postavi spomenik Jerneju Kopitaru, slovenačkom lingvisti. Spomenik će po želji projektanta biti postavljen u ravni sa platoom. Ipak, sadašnji izgled platoa daleko je od završenog sa povađenim kockama.

Postavljanje spomenika sada će opet morati da pričeka da se i to sanira. Podsećamo, postavljanju spomenika prisustvovaće i delegacija iz Slovenije.

Foto Privatna arhiva

Međutim, ni kada spomenik bide postavljen, to neće značitu da je plato konačno uređen.

Klupe, đubrijere i ostalo predmet su druge javne nabavke koju radi Sekretarijat za investicije, a biće postavljene na proleće. Sudbina fontane, koja je trebalo da se postavi ispred vrtića, a za koju je iskopana i rupa, a onda zatrpana i kocke posložene preko nje, potpuno je nepoznata.

Radovi na ovom platou počeli su juna 2019.

IZMENA PROJEKTA

IZMENA projekta najviše je napravila problema izvođaču radova. Idejno rešenje platoa, koje je uradio slovenački arhitekta Roko Žnidaršič, u maju 2020. bilo je na ponovnoj izradi, i moralo je do tančina da se sa njim usaglasi. Bez njegove dozvole nisu mogli da se nastave radovi.

Pogledajte više