NE ZNAJU DA ŽIVE NA NOVOJ ADRESI: Bežanijskih ilegalaca na Novom Beogradu promenila naziv u Meandarska

G. N.

23. 11. 2021. u 06:47

VIŠE od 5.000 ulica u prestonici promenilo je naziv u proteklom periodu, u okviru nacionalnog projekta ažuriranja Adresnog registra.

Foto: Printskrin

Jedan od poslednjih primera izmene je jedan krak Ulice bežanijskih ilegalaca, na kojoj će ubuduće stajati tabla sa imenom - Meandarska. Ova promena, međutim, napravila je pometnju među žiteljima, budući da su im računi kasnili sa isporukom i tek su na kovertama uočili novi naziv adrese. Table i brojevi još nisu postavljeni.

U novoj Meandarskoj ulici nadležni još nisu postavili tablu i nove numeracije stambenih objekata, pa su stanari pomislili da je Bežanijskih ilegalaca još aktuelna adresa. Po pristizanju koverti sa mesečnim računima za komunalne usluge, primetili su razliku.

- Umalo da mi istekne rok za ostvarivanje popusta za "Infostan", ali srećom imam nalog za elektronsko plaćanje. Moguće je da su se i poštari zbunili tražeći Meandarsku ulicu, za koju tabla nije postavljena. Ostali računi ovog meseca stigli su nam na staru adresu - kaže jedan od stanara.

Kašnjenje, kažu u "Infostanu", nije njihova greška, jer su uplatnice štampane na vreme.

Kako su nam objasnili, od JP "Gradsko stambeno" dobili su nalog da prešifruju staru novobeogradsku adresu na Meandarsku ulicu. U skladu sa tim, korisnicima su aktuelni računi poslati sa izmenjenim nazivom ulice.

- Reč je o znatnom broju ulaza, a prešifriranje je uobičajen postupak, koji se primenjuje kod svake promene naziva ulica, decenijama unazad, uvek na osnovu važećih propisa - navode u JP "Gradsko stambeno".

Inače, Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, u skladu sa Odlukom o gradskoj upravi, obavlja poslove iz nadležnosti koji podrazumevaju izradu i postavljanje tabli sa nazivima ulica i kućnih brojeva. Nadležni postupaju prema Odlukama o dodeli naziva ulica, koje donosi Skupština grada i Specifikacijama dobijenim od Republičkog geodetskog zavoda. Takođe, ovaj Sekretarijat zamenjuje stare, dotrajale table i postavlja nedostajuće.

- U prethodnom periodu došlo je do promene naziva u više od 5.000 ulica u Beogradu.

Sekretarijat je izradio i postavio više od 14.000 tabli sa nazivima ulica i više od 50.000 tabli sa kućnim brojevima - rekli su nam u nadležnom Sekretarijatu.

POŠTOVANjE ZAKONA

SHODNO Zakonu o registru prostornih jedinica i adresnom registru po imenovanju ulice, jedinica lokalne samouprave obaveštava stanovnike naseljenog mesta o donetoj odluci putem sredstava javnog informisanja, u "Službenom listu grada Beograda" i na svojoj veb-prezentaciji - kažu u Sekretarijatu.

- Stambene zajednice su promenile naziv na osnovu rešenja kojim se registruju promene poslovnih imena stambenih zajednica, a koje izdaje odeljenje za imovinsko-pravne i stambene poslove Opštine Novi Beograd.

Pogledajte više