ZAVRŠETAK SAVSKE ULICE ZA 15 DANA: Nova crpna stanica posle šest meseci probnog rada dobila dozvolu

Š. Marović

16. 11. 2021. u 08:51

POSLE proba koje su trajale pola godine, nova crpna stanica na Savskom trgu konačno je 9. novembra dobila upotrebnu dozvolu i puštena je u rad.

Nadležni ispituju kvalitet radova, Foto Z. Jovanović

Rušenje stare, koja se nalazi kod bolnice "Sveti Sava" počeće narednih dana, a nakon toga slede završni radovi na kolovozu, čije će uređenje, prema najavi zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, biti gotovo početkom decembra.

Iako su radovi na rekonstrukciji Savskog trga završeni pre osam meseci, deo ovog prostora i dalje je neuređen. Izgradnja tramvajskih šina i saobraćajne veze Savske sa Nemanjinom i Karađorđevom ulicom nije bila moguća dok bageri ne zatrpaju staru crpnu stanicu, što će biti urađeno u naredne dve nedelje. Probna ispitivanja, koja su trebalo da budu gotova još u julu, izvodila je tehnička služba JKP "Vodovod i kanalizacija", koja je konačno i dala saglasnost za njeno puštanje u rad.

- Potrebno je bilo ispitati apsolutno sve, jer je stanica tu da služi prestonicu nekoliko decenija - istakao je za "Novosti" gradski urbanista Marko Stojčić.

- Čekalo se da padne veća količina kiše, kako bi usledila finalna ispitivanja rada nove stanice i to da li je sve urađeno po standardima. Tek nakon puštanja u rad nove i zatvaranja stare stanice može se očekivati i završetak kolovoza. Takođe je ostalo da se poploča i parče Savskog trga, što će brzo biti urađeno. Deo koji se se nalazi iza zgrade bivše glavne železničke stanice, kao i onaj prema autobuskoj stanici, neće se raditi dok se ona ne sruši.

Foto Z. Jovanović

U sklopu radova na uređenju okoline Savskog trga završena je i Ulica Milovana Milovanovića, kao i raskrsnice ove i Balkanske, Admirala Geprata i Gavrila Principa

- Ostaje još da se uredi deo Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Savske - napominje Stojčić.

- Saobraćajnica nikada nije temeljno rekonstruisana i u lošem je stanju. Tako da će uređenje početi krajem ove godine i trudićemo se da bude završeno mnogo brže nego prvi deo Karađorđeve. Time će se kompletirati uređenje saobraćajnica koje gravitiraju ka Savskom trgu i dobićemo jedan nov i uređen prostor.

PREPREKE I ZBOG KORONE

ZAVRŠETAK Savskog trga prolongiran je nekoliko puta, a jedan od razloga bila je i izgradnja crpne stanice, sa kojom se kasnilo. Takođe, pandemija korone odložila je dolazak spomenika Stefanu Nemanji iz Rusije, pa je čitav posao morao da pričeka nekoliko meseci. Nedovršeni Savski trg svečano je otvoren na Savindan ove godine.

Pogledajte više