EKIPE SVAKODNEVNO NA TERENU: Prate situaciju sa virusom ptičjeg gripa

A. Z. K.

12. 11. 2021. u 18:28

VETERINARSKA inspekcija sprovodi mere u sprečavanju ptičjeg gripa i preduzima svakodnevne aktivnosti kako bi ispratili situaciju sa pojavom virusa među divljima beogradskim pticama. Kako su rekli tokom ove nedelje nije bilo novih slučajeva uginulih labudova na Dunavu.

Foto: R.Š.

Kako su za Novosti rekli iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede oni trenutno prate situaciju na terenu. Veterinarska inspekcija je obaveštena o leševima koji su plutali Dunavom.

- Nadležni veterinarski inspektor je naložio Komunalnoj zoohigijeni da pokupi leševe i uradi dezinfekciju na lokalitetima gde se nalaze uginule ptice - rekli su u ministarstvu. - Svakodnevno obilazimo teren u zaraženom području i o tome se vodi evidencija. U toku prethodne i ove nedelje nije bilo novih lokaliteta sa uginulim pticama.

Da podsetimo prošlog vikenda u Beljarici su pronađena tri mrtva labuda i jedan u Borči. Pre mesec dana na levoj obali Dunava pronađeno je devet labudova. Veterinarski inspektori obavili su tada vanrednu kontrolu, uzeli briseve i zaključili da su ptice bile zaražene.

Pogledajte više