"JUNIRISK" S DOZVOLOM TRETIRAO SAV OTPAD: Ministarstvo odobrilo poslovanje postrojenja na području Barajeva

A. V. V.

08. 11. 2021. u 08:51

MINISTARSTVO zaštite životne sredine potvrdilo je tvrdnje članova Inicijative "Eko Barajevo" da je firmi "Junirisk" izdata privremena dozvola za probni rad postrojenja još u julu ove godine.

Arhiva

Istakli su i da je određena maksimalna količina tretmana opasnog i neopasnog otpada na godišnjem nivou u iznosu od 17.000 tona. Aktivisti koji nedeljama alarmiraju javnost da bi poslovanje ove firme negativno uticalo na zdravlje i ekologiju kažu i da "Junirisk" u zahtevu za dobijanje dozvole koje je uputio resornom ministarstvu nije dostavio saglasnost nadležnog organa za Plan zaštite od udesa.

Prema rečima aktivista, po protokolu Ministarstvo je po dobijanju dokumentacije od firme za odobrenje poslovanja zatražilo mišljenje od Sekretarijata za zaštitu životne sredine i GO Barajevo za prihvatanje ili odbijanje zahteva.

- Grad Beograd je dao primedbu na ovaj zahtev da u dokumentaciji koju su dostavili ne postoji saglasnost nadležnog organa za Plan zaštite od udesa Ministarstva zaštite životne sredine ili MUP u zavisnosti od maksimalnih količina određenih vrsta opasnog otpada koje mogu biti u skladištu - objašnjavaju aktivisti za "Novosti". - Iako su oni od ministarstva dobili zahtev da pribave ovu saglasnost, odnosno dokaz da nisu u obavezi da je pribave, oglušili su se o njihove naredbe. Oni su, znači, dobili dozvolu za rad bez ključnog papira!

Podsetimo, žitelji Barajeva i članovi okupljeni oko Inicijative "Eko Barajevo" mesecima protestuju zbog najavljenog rada firme "Junirisk" u prostorijama bivše fabrike IKL. Smatraju da bi poslovanje ovog preduzeća negativno uticalo na životnu sredinu i zdravlje građana ove opštine. Posebno su podvukli i da se postrojenje ne nalazi na dozvoljenoj udaljenosti od najbližih kuća, vrtića, škole, staračkog doma...

PRESELILI SE IZ RAKOVICE

KAKO je za "Novosti" nedavno rekao generalni direktor "Juniriska" Vladimir Matović, oni su dozvolu za rad u Barajevu zatražili 22. jula 2021. nakon isteka prethodne u Rakovici. On je demantovao navode aktivista rekavši da njihova kompanija tokom zbrinjavanja otpada koristi posebnu tehnologiju koja ne ugrožava životnu sredinu i ne bavi se spaljivanjem ili nekom drugom vrstom termičkog otpada.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više