BISERI PRIRODE U CENTRU I NA LEVOJ OBALI DUNAVA: Ministarstvo za zaštitu životne sredine razmatra studiju o zaštiti sprudova

Anica Klisurić

22. 10. 2021. u 13:10

MIOCENSKI sprud "Tašmajdan" i Forland (zemljište između nasipa i reke) leve obale Dunava uskoro bi mogli da dobiju status zaštićenog područja.

Foto Grad Beograd

Nacrti odluka kojima su definisani razlozi koji novi status daju baš ovim područjima na teritoriji Grada Beograda, trenutno se nalaze u Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

U prestonici se pod zaštitom nalazi više od 40 područja, a u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine očekuju da će se na ovu listu uskoro upisati sprud i forland.

Foto Grad Beograd

Foto Grad Beograd

Miocenski sprud u blizini Tašmajdanskog parka privlači pažnju svih koji prošetaju Aberdarevom ulicom ili sede na tribinama "Taša". "Stena" koja se nadvija nad stadionom i čuva ga, predstavlja jedinstveni geološki primer nastao kao sprud od crvenih kolonijalnih algi, korala foraminifera i kolonijalnih životinja. Jedinstveni beogradski sprud ima naučni i kulturno-istorijski značaj, a sve ovo su bili razlozi da Zavod za zaštitu prirode Srbije izradi studiju za zaštitu ovog područja.

- Miocenski sprud "Tašmajdan" predstavlja značajan deo urbanog tkiva - navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

- Krečnjaci Tašmajdana sadrže fosilnu faunu, koja je bila predmet izučavanja velikog broja geologa, i tu se ogleda njegova naučna i geološka vrednost. Skupština opštine Palilula 1968. godine donela je Rešenje o stavljanju ovog lokaliteta pod zaštitu. Novi akt bi u potpunosti omogućio očuvanje ovog retkog prirodnog dobra.

U našem gradu "krije" se još jedan prirodni biser. Teritoriju od 1.885 hektara, koja je jedno od najvećih plavnih područja u centralnoj Srbiji, zauzima i forland leve obale Dunava. Tu se skrivaju ritovi, ade, plavne šume, mnogobrojna staništa biljaka i životinja. Ovo je prostor u kome stanuje orao belorepan, ptice močvarice, ribe, ali predstavlja i reproduktivni centar vodozemaca i gmizavaca.

Foto Grad Beograd

- Ovo bi bilo drugo područje po veličini u Beogradu, koje bi se našlo pod zaštitom - navode u Sekretarijatu.

Ilustracija V. N.

- Odlukom o proglašenju definišu se aktivnosti koje se zabranjuju, kao i one koje se mogu ograničeno sprovoditi na zaštićenom području u skladu sa predviđenim režimima zaštite.

Ilustracija V. N.

Za upravljača forlandom predloženo je JP "Srbijašume". Oni bi bili u obavezi da izrade plan upravljanja u narednih deset godina, ali i da na godišnjem nivou izrađuje program upravljanja. Ovo su pravila za skoro sva zaštićena područja. Predviđeno je da se oformi i čuvarska služba, koja bi brinula o ovoj teritoriji.

Foto Grad Beograd

Kako navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ako se pogleda kroz dosadašnju praksu, stavljanje određenog područja pod zaštitu donosi mnoge prednosti. Određuju se granice i upravljač, formiraju se čuvarske službe koje dodatno brinu o izuzetnim gradskim celinama. Obezbeđuju se sredstva iz budžeta Grada za realizaciju neophodnih godišnjih programa, unapređuje se, promoviše i razvija. O svim ovim važnim gradskim tačkama dodatno brine i Zavod za zaštitu prirode Srbije, koji daje mišljenje o svim radovima u zaštićenom području.

Foto Grad Beograd

Lesni profili u Batajnici

JEDINSTVENE geološke karakteristike i značaj krase i dva lesna profila u Batajnici i Zemunu. Lesni profil Kapela u Batajnici stavljen je pod zaštitu 2014. godine, godinu dana pre njega u Zemunu takođe je zaštićen lesni profil.

Foto Grad Beograd

Pod zaštitom 40 spomenika prirode

SKUPŠTINA grada Beograda je u periodu od 1993. do 2021. godine donela posebna rešenja o proglašenju zaštićenih prirodnih dobara i područja na teritoriji prestonice.
U tom periodu prepoznato je i stavljeno pod zaštitu 40 spomenika prirode, tri predela izuzetnih odlika i dva staništa. Izradu studije, organizovanje procesa javnog uvida i izbor upravljača obavljaju zajedničkim snagama Sekretarijat za zaštitu životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Među spomenicima prirode na području grada su Veliko ratno ostrvo, Topčiderski, Akademski i Pionirski park, Zvezdarska šuma, Miljakovačka šuma, Botanička bašta Jevremovac, Bojčinska šuma...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više