SEĆANJE NA KRVAVO DOBIJENU SLOBODU: Defileom obeleženo 77 godina od oslobođenja Beograda (FOTO)

S. V.

21. 10. 2021. u 06:50

MEMORIJALNIM defileom "Pobeda slobode" od hotela "Moskva" do Palate "Albanija", juče je obeleženo 77 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Detalj sa jučerašnje manifestacije, Foto N. Skenderija

U borbama za slobodu prestonice poginulo je oko 4.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske i oko hiljadu crvenoarmejaca. Tog 20. oktobra 1944. zavijorila se zastava slobode na Palati "Albanija", čime je označen kraj fašističke okupacije Beograda, koja je trajala 1.287 dana.

U šetnji sećanja bio je počasni vod pitomaca Vojne akademije, veterani iz Drugog svetskog rata, gradski čelnici i sugrađani. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da s ponosom slavimo našu pobedu i sećamo se svih stradalih za slobodu glavnog grada.

- Nemci su do poslednjeg trenutka branili Beograd jer su pokušavali da spasu svoju vojsku koja se nalazila na jugu Balkana - podseća Vesić.

Učesnici NOR, predstavnici Grada i Vojske , Foto N. Skenderija

 

- Zbog toga se s pijetetom i ponosom sećamo žrtava, te svima koji danas žive u slobodnom Beogradu šaljemo poruku da je naša sloboda krvlju plaćena i da je ljubomorno čuvamo.

On je rekao da je juče ujutro u svim beogradskim školama pročitan proglas o istorijskom značaju 20. oktobra 1944. godine. U tekstu se navodi da su, na jučerašnji dan, herojska partizanska vojska i sovjetska Crvena armija pre 77 godina oslobodile naš grad. Beograd je okupiran u aprilu 1941. godine, posle fašističkog bombardovanja koje je uništilo desetine hiljada kuća, zgrada i ubilo hiljade ljudi i dece.

Foto N. Skenderija

- Oslobodiocima prestonice komandovao je general-lajtnant i narodni heroj Peko Dapčević, po kome se jedan beogradski bulevar danas zove - rekao je zamenik gradonačelika.

- Borbe za Beograd bile su toliko krvave da su za samo jednu kuću ili predratnu zgradu ginule desetine partizanskih i sovjetskih vojnika. A oslobađala se kuća po kuća, ulica po ulica, jer se okupator dugo spremao za opsadu boreći se do poslednjeg čoveka, ne zato što je voleo našu prestonicu, nego zato što je Beograd najveći i najvažniji grad ovog dela Evrope. Znali su da će, ukoliko izgube Beograd, sovjetska vojska ući i u Berlin.

Posle memorijalnog defilea, na Trgu republike je nastavljena svečanost, gde su dečji hor "Čarolija", pevači Ivana Peters, Dušan Svilar, Jelena iz grupe "Zana", glumac Ivan Mihailović nastupili u kulturno-umetničkom delu. Po podne je organizovan koncert "Drugi vek opere u Beogradu" u izvođenju hora, solista i orkestra Beogradske opere, pod dirigentskom palicom Dejana Savića. Sve ovo je deo programa "Dani slobode 2021", manifestacije koju organizuje Grad slaveći dva datuma oslobođenja Beograda u svetskim ratovima - 20. oktobar 1944. i 1. novembar 1918. godine. Bogat kulturni program, koji će trajati do 8. novembra, počeo je u utorak uveče koncertom ruskog ansambla "Aleksandrov" na Trgu republike.

Hor "Čarolija" nastupio je na Trgu republike , Foto N. Skenderija

Položeni venci

VENCE na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda juče su, povodom dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, položili ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR, te brojnih ambasada.
- Ovde smo da odamo počast našim precima, žrtvama koje su svoje živote dali da bismo mi danas živeli u miru i slobodi.  - rekla je Kisić Tepavčevićeva.
Andreja Mladenović položio je juče vence na Spomenik sovjetskih veterana na Avali.

Pogledajte više