DEFILE OD "MOSKVE" DO "ALBANIJE": Manifestacija "Dani slobode 2021" biće održana od 19. oktobra do 1. novembra različitim programima

Marija Stevanović 18. 10. 2021. u 16:30

MANIFESTACIJA "Dani slobode 2021" kojom će biti obeležene godišnjice oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu počinje sutra 19. oktobra i kroz različite programe biće obeležena do 1. novembra.

Beoinfo

Koncert solista Ansabla Aleksandrov zakazan je za sutra od 17 časova na Trgu republike.

Čitanje proglasa na početku prvog časa u osnovnim i srednjim školama biće organizovano 20. oktobra kada je 1944. godine oslobođena prestonica, kao i 1. novembra kada je grad oslobođen 1918. godine.

- Memorijalni defile "Pobeda slobode" kretaće se u sredu 20. oktobra od 11 sati od Trga Nikole Pašića i Terazija, kod hotela "Moskva", do Palate Albanija - navodi se u prigramu. - Koncert "Drugi vek opere u Beogradu" očekuje se takođe, u sredu od 18.00, a ranije u toku prepodneva od 11.20 koncert "Naše priredbe", Leontina i prijatelji na Trgu republike.

Da su u "Danima Beograda" u prethodnim godinama pomirili dve ideologije suprotne po mnogo čemu, osim u borbi za slobodu stava je sekretar za kulturu Ivan Karl.

- Program je višeslojan, navodi na razmišljanje, što je veoma dobro jer bi trebalo da svako od nas razmišlja o tome šta je sloboda i kolika je cena svega u čemu danas uživamo - rekao je Karl.

Gradonačelnik Zoran Radojičić istakao je da se ovom manifestacijom obeležava sećanje, ali i skreće pažnja mladim ljudima na važnost svih događaja koje obeležavamo.

- Svaki detalj je odlično pripremljen pa na plakatu možemo da vidimo dugmad na uniformi koja simbolizuje Prvi i Drugi svetski rat - rekao je Radojičić. - Simboli pomirenja su važni koliko i sećanje na borbu za slobodu. Osnovni interesi srpskog naroda nikada više ne bi smeli da budu dovedeni u pitanje i jedino na taj način možemo da sačuvamo slobodu našeg grada i države. Pozivam Beograđane da u velikom broju učestvuju u obeležavanju "Dana slobode".

Na ovaj način ujedinjujemo ova dva događaja i pokazujemo kako se na pravi način obeležavaju značajni dani iz prošlosti, mišljenja je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da na ovaj način dolazimo i do nacionalnog pomirenja:

- Nama ovi datumi znače jer su hiljade mladih ljudi dale svoje živote za oslobođenje Beograda i zato treba da negujemo kulturu sećanja.

Pogledajte više