SARADNJA SA HILANDAROM: Direktor Zemunske gimnazije potpisao ugovor sa igumanom srpske svetinje

B.B.

08. 10. 2021. u 16:52

IGUMAN manastira Hilandar Metodije i direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović, potpisali su ugovor o saradnji kojim je predviđeno otvaranje Hilandarskog kutka u školi sa stalnom postavkom. Ova poznata obrazovna ustanova je prva škola u Srbiji, koja je zvanično počela saradnju sa srpskom svetinjom. Prostor bi trebalo da zaživi do početka sledeće školske godine.

Zemunska gimnazija

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, potkrovlje, koje ranije nije služilo ničemu je, tokom kompletne rekonstrukcije škole, sređeno. U narednom periodu će biti pretvoreno u kulturno izložbeni prostor. Osim za đake i profesore, biće otvorena i za građane.

- Manastir Hilandar će postaviti izložbu, koja će biti dopunjavana svakog meseca - navodi Bjelanović. - Naša škola svake godine organizuje književni konkurs o Hilandaru, koji će biti proširen i na ostale zemunske škole. Pored stalne postavke, predviđeno je i da monasi sa Hilandara drže predavanja, imaju susrete sa učenicima. Takođe, gosti će biti naučnici i predstvanici društvenog života Zemuna, Beograda i Srbije. Oni će imati razne tematske razgovore sa đacima i Zemuncima.

- U kompletno sređenoj svečanoj sali ćemo napraviti kamernu scenu, koju Zemun nema - otkriva Bjelanović. - Gimnazija je uvek bila svetionik Zemuncima. Sve je polazilo odavde i sve se dešavalo ovde. Hoćemo da to vratimo ponovo i da rekonstrukcija ne bude samo za đake i profesore nego za ceo Zemun.

Bjelanović navodi da će u drugom potkrovlju biti otvorena spomen soba povodom 163 godine postojanja gimnazije koja će, takođe, biti otvorena za posetioce.

Pogledajte više