IZLOŽBA O BEOGRAĐANKAMA: Postavka će biti otvorena u četvrtak

M. A. K.

07. 10. 2021. u 16:00

U ČAST kultnim beogradskim fotografima, braći Branislavu i Jovanu Đorđeviću, uz veliko poštovanje prema njihovom radu i delu i njima lično, njihov kolega Duško Vukić, osmislio je izložbu koja će večeras biti otvorena u Galeriji O3ONE (Dorćol plac, Dobračina 59b). Postavka "Beograđanke", tako donosi dela čiji su autori Đorđevići, ali i sam Vukić, sa zajedničkom temom: naše sugrađanke i njihova neprolazna lepota.

Privatna arhiva

- Pre šest decenija, u našem gradu su radili i stvarali fotografi, braća Branislav i Jovan Đorđević, kojima su, između ostalih tema, Beograđanke bile stalno u oku objektiva - kaže Vukić, koji nastavlja tu praksu dvojice nekadašnjih članova Foto kluba Beograd, iza kojih je ostalo na desetine hiljada fotografija žena snimljenim na ulicama prestonice, kojom su krstarili.

Omaž braći Đorđević, istovremeno je i prva izložba koja dokumentuje žene srpske prestonice u rasponu od 60 godina.

- "Beograđanke" su te žene koje dodatno ulepšavaju grad na različite načine... blagim osmehom umire buku sirena i motora, modnim detaljem i kombinacijom zašarene siv dan, sigurnim i čvrstim korakom učine da trotoar zadrhti, popravljajući tako sve postojeće neravnine. Pogledom koji razoružava svaku grubost i rađa simpatiju, vođene trenutnim unutrašnjim osećanjem, udahnjuju mu dušu i ne dozvoljavaju da se ritam grada naruši - tvrdi Vukić.

Pogledajte više