"JUNIRISK" DOBIO DOZVOLE JOŠ 24. JULA? Aktivisti iz Barajeva nastavljaju borbu protiv rada firme za obradu otpada

A. VOJINOVIĆ

02. 10. 2021. u 08:51

ČLANOVI inicijative "Eko Barajevo", koji već nedeljama alarmiraju javnost zbog najavljenog tretmana opasnog otpada firme "Junirisk" u bivšoj fabrici IKL, tvrde da je ova kompanija još u julu dobila dozvolu za rad od Ministarstva zaštite životne sredine, a ne da i dalje čeka odobrenje nadležnih!

Foto Arhiva

Osim toga, zabrinuti žitelji Barajeva kažu i da sastanak sa nadležnim organima, koji je bio održan u prostorijama Opštine tokom sedmice, nije bio uspešan kao što je objavljeno i da neće odustati od borbe za zdravu okolinu.
Tim povodom, danas će se u Barajevu održati protest na platou ispred zgrade Gradske opštine Barajevo.

- Pozvali su nas na sastanak u opštinu gde su bili prisutni zaposleni iz Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda i opštine i rekli nam da je po pitanju firme "Junirisk" sve urađeno po zakonu - navode za "Novosti" članovi inicijative "Eko Barajevo".

- Mi se i dalje ne slažemo sa njima jer između ostalog u studiji procene uticaja na životnu sredinu "Junirisk" nije naveo da se u neposrednoj blizini postrojenja nalaze tri zgrade obdaništa, srednja škola, dom za stare. U studiji je navedeno da su predviđeni požari manjeg intenziteta na tri do pet meseci, a u intervalu od pet do deset godina i velikog intenziteta, iako se na oko 300 metara nalazi benzinska pumpa.

Osim toga, kako su nam ispričali aktivisti, prema njihovim saznanjima, "Junirisku" je dozvola za rad izdata 24. jula ove godine, iako iz ove kompanije navode da odobrenje čekaju i dalje.

- Zapanjili smo se kada smo saznali ovaj podatak i pitali ih zašto još nije rečeno da imaju dozvolu - u dahu nam nastavljaju članovi inicijative.

- Ispada da su dobili odobrenje od resornog ministarstva iako su prethodno zatražili mišljenje od Opštine, koja im je primedbe podnela 27. jula! Znači da to što je lokalna samouprava rekla nije važno.

Foto Arhiva

Kako je za "Novosti" nedavno rekao generalni direktor "Juniriska" Vladimir Matović, oni su dozvolu za rad u Barajevu zatražili 22. jula 2021. nakon isteka prethodne u Rakovici. On je demantovao navode aktivista rekavši da se njihova kompanija tokom zbrinjavanja otpada koristi posebnu tehnologiju koja ne ugrožava životnu sredinu i ne bavi se spaljivanjem ili nekom drugom vrstom termičkog otpada.

S druge strane, na pitanja "Novosti" da li je firma "Junirisk" zatražila i dobila dozvolu za rad i kada, kao i da li je ovim povodom urađena studija za procenu uticaja na životnu sredinu nadležni iz Ministarstva su ostali nemi. Uskraćeni smo i za odgovore da li bi poslovanje ove firme moglo na bilo koji način negativno da utiče na životnu sredinu i zdravlje građana.

POSAO ZA 80 RADNIKA

AMBASADOR Švajcarske u Srbiji Urs Šmid posetio je juče firmu "Junirisk" u Barajevu i ovom prilikom rekao da fabrika ove kompanije predstavlja jednu od najznačajnijih švajcarskih investicija u Srbiji sa potencijalom za rešavanje velikog broja važnih ekoloških izazova. Generalni direktor "Juniriska" Vladimir Matović je naveo da nova fabrika zapošljava 80 radnika, od kojih četvrtinu čine stanovnici Barajeva.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pogledajte više