PRODUŽEN ROK DO 15. OKTOBRA: Zahtev za subncije za kupovinu udžbenika podnelo više do 27.000 roditelja

B.B.

30. 09. 2021. u 16:47

ROK za predaju zahteva za novčanu nadoknadu za kupovinu osnovnih udžbenika za prvi i drugi razred, na molbu roditelja, je pomeren do 15. oktobra, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. Za subvenciju se prijavilo više od 27.000 roditelja, a isplaćen je novac za 6.719 prijavljenih u vrednosti od 43.493.291 dinara. Obrađeno je 1.616 novih zahteva u vrednosti od još 10.445.000 dinara.

Skupština grada

Vesić je podsetio da je reč o udžbenici matematike, srpskog, sveta oko nas i izabranog stranog jezika, te da subvencija okvirno iznosi po šest hiljada dinara, u zavisnosti od izdavača.

- Do juče u 11 časova 23.129 roditelja se prijavilo onlajn i oko četiri hiljade putem pošte - rekao je Vesić. - S obzirom na to da se jedan deo roditelja javio s molbom da se rok produži jer neko u porodici ima kovid, doneli smo odluku da se prijavljivanje produži za još petnaest dana. Očekujem više od trideset hiljada prijavljenih, a možda i više, od ukupno 34 hiljade koliko ih ima pravo na ovu vrstu subvencije.

On je ukazao da roditelji obavezno provere broj žiro računa, jer je bilo dosta slučajeva da su računi pojedinih banaka ugašeni, pa se novac vraćao, zbog čega su volonteri morali da pozivaju roditelje, a čitava procedura je trajala duže nego što je bilo potrebno. Isto je bilo i u slučajevima nepotpune dokumentacije.

- Dnevno sada obrađujemo skoro dve hiljade zahteva jer smo angažovali i neke druge ljude iz uprave, s obzirom na to da je ovo velik posao. Svi roditelji koji su se do sada prijavili onlajn dobiće novac u narednih desetak dana - kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika se osvrnuo na pojedine medije koji su "pravili svoju političku priču" na tome da li roditelji dobijaju novac deset dana ranije ili kasnije.

- Ovo je novac građana Beograda za pomoć onima čija su deca u prvom ili drugom razredu. Moja molba je da se od ovoga ne pravi politička priča jer svi treba da se radujemo što Grad ima novca da pomogne deci na ovaj način, kao i kupovinom tableta - istakao je Vesić.

Pogledajte više