TRAŽE MREŽU, ALI UZALUD: Stanovnici Ulice Save Jovanovića nikako da se oslobode blok-vodomera

S. Vidačković

14. 09. 2021. u 10:45

STANOVNICI Ulice Save Jovanovića na Voždovcu već godinama kubure sa vodovodnom mrežom, ali i nadležnim institucijama.

RADOVI Popravke plaćaju žitelji ulice, Foto Arhiva

Oko 25 kuća u ovoj ulici snabdeva se vodom preko takozvanog blok (zajedničkog) vodomera koja dolazi sa Avalskog puta jer su svoj cevovod gradili sami pre više od tri decenije.

Mreža je dotrajala i puca nekoliko puta godišnje. Opština Voždovac odbija da angažuje stručnjake koji bi napravili projekat i izgradili novu mrežu, iako stanari žele da finansiraju deo radova.

Prema rečima meštana ove ulice koja se nalazi između Avalskog puta i Vojvode Stepe, samo od početka ove godine cevi su pucale najmanje pet puta, a voda je plavila ulicu.

Nimalo jeftine popravke i angažovanje majstora plaćali su sami.

- Već tri godine pokušavamo da pokrenemo ovaj naš problem sa mrtve tačke, bezbroj puta smo kontaktirali i sa Opštinom i sa "Vodovodom" - pričaju žitelji ovog dela Voždovca.

MUKE Mreža često puca, Foto Arhiva

- Želimo da nam izgrade novu mrežu i hoćemo da platimo deo troškova. A iz ovog javnog preduzeća su nam rekli da mi sami treba da platimo izgradnju nove mreže i kad sve bude gotovo da damo "Vodovodu" na održavanje. To nije u redu, grade se cevovodi na drugim delovima grada, pa ljudi ne plaćaju te radove. Ne tražimo ništa džabe, ali ne znamo zašto nas nadležni ignorišu.

Iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" rekli su nam da se građani na ovoj lokaciji snabdevaju sa sekundarne vodovodne mreže koja je neodgovarajućeg profila, te je takva neuslovna i njeno održavanje nije u njihovoj nadležnosti. Od GO Voždovac nismo dobili odgovore na naša pitanja povodom ovog problema.

- Tražili smo od Opštine Voždovac da nam pošalje stručnjake koji bi ispitali teren i napravili projekat. Mi ne možemo sami da ih angažujemo. Ali, opštinari svaki put kažu da je u planu rešavanje ovog problema i sve se završi na tome.

I KAZNA I POPRAVKA

POSLEDNjI put cevovod je pukao pre nepunih mesec dana ispred kuće Negice J. (80). Komunalna milicija napisala joj je kaznu od 10.000 dinara zbog izlivanja vode ispred njenog poseda, a majstori su posle ispostavili račun od 62.000 dinara za popravak cevi!

Pogledajte više