VANDALI SRUŠILI POSTAVKU: Tokom noći uništena izložba Etnografskog muzeja u Studentskom parku

S. V.

10. 09. 2021. u 05:00

NEPOZNATI vandali u noći između utorka i srede porušili su četiri metalne konstrukcije u Studentskom parku na kojima je bila postavljena izložba povodom 120 godina Etnografskog muzeja.

DIVLjANjE Oboreni panoi biće zamenjeni drugim, Foto Arhiva

Policija je obavila uviđaj, traga za počiniocima a nadaju se da će im u identifikaciji huligana pomoći nadzorne kamere sa okolnih objekata.

Oboreni stalci teški više od 150 kilograma srećom nikog nisu povredili, a kako su dve konstrukcije pale na klupe, od siline udara na njima je nastalo udubljenje. Vandalski čin u sredu ujutro primetili su zaposleni u Muzeju dok su dolazili na posao i nije im jasno ko je i zbog čega ovo uradio.

- Na panoima su posteri izložbi koje smo odabrali za obeležavanje 120 godina postojanja naše institucije - kažu iz Etnografskog muzeja za naš list.

Foto Arhiva

- Ni na jednom plakatu nema ništa što bi uvredilo bilo koga. u četvrtak smo sklonili sve četiri konstrukcije iz Studentskog parka, ali s obzirom na to da su posteri neoštećeni, ponovo ćemo sve postaviti za koji dan.

"Izložba o izložbama" na otvorenom je od 3. septembra, a 12 tabli nalazi se na četiri metalna postamenta, koji su visoki 2,2 i široki dva metra. Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa različitim periodima rada ove institucije, koji su bili uslovljeni društvenim kontekstom i kulturnom politikom zemlje.

POD KLjUČEM OD PONOĆI DO ZORE

IAKO se Akademski park od 2015. godine zaključava od ponoći do zore, to ne sprečava mlade da preskoče ionako nisku ogradu i uz alkohol i muziku na klupama provedu noć.

Odluku o zaključavanju doneli su gradski odbornici posle peticije stanara iz okolnih zgrada, koji nisu spavali noćima zbog galame iz parka.

Pogledajte više