PRVOMAJSKA ZATRPANA OTPACIMA: Nelegalni prodavci ulicu pretvorili u nehigijensku pijacu na trotoaru

S. V.

08. 09. 2021. u 11:34

ŠETNjA kroz Prvomajsku ulicu u Zemunu za pešake je pravi izazov jer su veći deo trotoara zauzele tezge divljih trgovaca ili bahato parkirani automobili.

Foto Fejsbuk

Komunalna milicija ovde stalno ima posla, pa su od početka godine samo u ovoj ulici intervenisali 1.018 puta i napisali 665 kazni.

Žitelji ovog dela Zemuna kažu da najveći haos u Prvomajskoj vlada na oba trotoara, od supermarketa do raskrsnice sa Milana Uzelca. Ilegalni trgovci tokom celog leta na improvizovanim tezgama prodaju voće i povrće, kesice sa duvanom, majice, čarape i sitne kućne potrepštine. Mali je broj onih koji, kada završe "pijačni" dan, za sobom pokupe smeće, gajbe i trulo voće i povrće.

- Za razliku od prodavaca koji pošteno plaćaju svoje tezge i lokale na pijaci, ovi nelegalni ne samo da krše zakon, već ostavljaju đubre i haos na ulici - kaže Ivana R. iz Prvomajske.

- Pešaci nemaju mesta da prođu, pogotovo žene koje šetaju sa decom. Kombi vozila su parkirana do polovine trotoara i kada se na to sve dodaju redovi ispred prodavnica, kolaps je neizbežan.

POZICIJA Promet dobar, a lokacija besplatna, Foto Fejsbuk

Iz gradskog Sekretarijata za poslove komunalne milicije za "Novosti" kažu da su njihove patrole od početka januara u Prvomajskoj intervenisale 1.018 puta. Građani su prijavljivali ne samo nelegalnu prodaju na ulici, već i nepropisno parkirana vozila.

- U zbiru od 1.018 kontrola, 117 je bilo na osnovu prijava građana i 901 samostalna kontrola - objašnjavaju iz Uprave grada.

- Od ukupnog broja podnetih prijava građana najveći broj odnosio se na nepropisno parkiranje i nelegalnu uličnu prodaju. Izdato je 665 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u fiksnom iznosu zbog nelegalne ulične prodaje i 137 kazni zbog nepropisnog parkiranja vozila.

Ponedeljkom, pričaju Zemunci, Prvomajska ulica osvane zatrpana smećem. S obzirom na to da je nedelja glavni "pijačni" dan, kada i ćebad na travi posluže kao tezge, đubreta ima ne samo po trotoaru, već i po okolnim zelenim površinama.

KAZNE ZA POJEDINCA DO 25.000

ODLUKOM o komunalnom redu na teritoriji Beograda propisane su novčane kazne za nepropisno parkiranje vozila i to 50.000 za firmu, 25.000 za preduzetnika, dok će pojedinac platiti 25.000, 15.000, 10.000 ili 5.000 dinara, u zavisnosti od površine na kojoj je zatečeno nepropisno parkirano vozilo. Istim aktom, propisane za prodaju robe na javnoj površini, firma će platiti 150.000, preduzetnik 75.000, a pojedinac 15.000 dinara.

Pogledajte više