SRPSKI KULTURNI HEROJ: Izložba u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković"

B.B.

06. 09. 2021. u 16:19

POVODOM 170 godina od rođenja i 130 godina od smrti književnika Laze K. Lazarevića (1851-1891), u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, 8. septembra će biti otvorena izložba "Laza Lazarević - srpski kulturni heroj".

Univezitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na 30 panela posetioci će imati priliku da se upoznaju sa nesvakidašnjom biografijom, značajanim književni dometom i velikim doprinos u medicini i nauci jedinstvenog čoveka, humaniste, patriote i dobrotvora.

Takođe, na izložbi će biti prezentovana građa iz fonda biblioteke - zbirke pripovedaka Laze Lazarevića, publikacije koje tumače njegovo književno stvaralaštvo i obrazlažu značaj autora u istoriji srpske medicine, kao i njegove dijagnoze različitih bolesti i opisi toka lečenja.

Autorke projekta su Vuka Jeremić i Dragana Mihailović, bibliotekarke savetnice u Univerzitetskoj biblioteci, a izložbu će otvoriti Dušan Ivanić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i Gordana Lazarević, saradnica Sekcije za istoriju medicine Srpskog lekarskog društva.

BONUS VIDEO:

NOVOSTI U ISTANBULU: Klanjanje u hrišćanskim svetinjama

Pogledajte više