"KAVIJAR" PRED POSETIOCIMA: Neobična izložba u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu

J.D. 02. 09. 2021. u 21:54

U GALERIJI Prirodnjačkog muzeja u Beogradu otvorena je jedinstvena izložba „Kavijar“, autora Dubravke Vučić, višeg kustosa ihtiologa.

Prirodnjački muzej

Iako nas kavijar danas asocira na otmenost i luksuz, izložbom se ovaj vrhunski delikates približava publici kroz različite aspekte: od kulturološkog i istorijskog preko biološkog i ekonomskog. Posetioci će se detaljnije upoznati sa procesom proizvodnje kavijara i važnim pravilima njegovog konzumiranja.

Na izložbi je ekskluzivno izložen i jedan od poslednjih primeraka morune uhvaćene u Dunavu, kao i jadranske jesetre iz reke Bojane, kritično ugrožene vrste kojih, zbog izlovljavanja upravo zbog kavijara ali i ukusnog mesa, u rekama danas gotovo da nema. Oba eksponata čuvaju se u ihtiološkoj zbirci Prirodnjačkog muzeja.

Publika će takođe imati priliku da sazna zašto se danas jesetra smatra živim fosilom, koji je njen misteriozni put od Crnog mora do reka radi mrešćenja, kao i da otkrije više o njenoj taksonomiji, biologiji i zaštiti.

Izložba će za sve ljubitelje prirode biti otvorena do 2. decembra u Galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Kalemegdan 5.

Pogledajte više