U 2022. NOVI SAVSKI MOST I REKONSTRUKCIJA PANČEVCA: Stojičić – U planu i most na Adi Huji

Tanjug

24. 08. 2021. u 22:02

GRADSKI arhitekta Beograda Marko Stojčić najavio je danas potpunu rekonstrukciju Pančevačkog mosta koji će možda biti proširen konstrukcijom tramvajskog mosta.

Fotzo N. Skenderija

-Rade se trenutno studije o eventualnom proširenju Pančevačkog mosta. Ideja je da se pored izgradi dodatna konstrukcija za tramvajski most koji bi zadovoljio potrebe stanovnika s leve obale Dunava, jer je opredeljene da šinski sistem postane glavni sistem javnog prevoza, rekao je Stojčić za Vesti TV.

BeoInfo navodi da je on za 2022. godinu najavio početak izgradnje novog savskog mosta, a u planu je i izgradnja mosta preko Ade Huje.

-Uz obilaznicu oko Beograda koja se završava sledeće godine, taj most je najznačajniji za izmeštanje tranzitnog saobraćaja. Takođe i nova autobuska stanica profunkcionisaće do kraja godine, dok će puni kapacitet doživeti naredne. Posle toga se kreće u izgradnju nove železničke stanice u Bloku 42, najavio je Stojčić.

On je ocenio da je Beograd trenutno najveće gradilište u Evropi po broju izgrađenih metara kvadratnih na broj stanovnika.

Objasnio je da se veliki broj javnih objekata gradi što je posledica investicija, pre svih u privatne objekte.

-Iz tih privatnih investicija Grad i Republika imaju novca da grade javne objekte, što nije bio slučaj decenijama u nazad, rekao je gradski arhitekta.

Dodao je da se trenutno radi priprema za devet objekata kulture, veliki broj parkova, pjaceta i trgova.

-Od danas je na javnom uvidu šinski sistem, uključujući i metro. Imaćemo i izdradnju nacionalnog stadiona, unutrašnje i spoljne magistralne tangente, kao i obilaznicu oko Beograda, naveo je Stojčić.

Najavljujući ulaganja u infrastrukturu on je podvukao značaj investiranja na levoj obali Dunava koja su godinama izostajala.

On je ocenio da je Beograd na vodi pojedinačno najveća privatna investicija.

-Pokazao je investitorima da je glavni grad Srbije poželjna i sigurna destinacija za ulaganje. Po broju gradilišta Novi Beograd prednjači, ali puno gradilišta je i na Zvezdari, Voždovcu, Zemunu, Čukarici i Savskom vencu, naveo je on.

Stojčić je rekao da će se plan detaljne regulacije za izgradnju Linijskog parka naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici 30. avgusta.

-Očekujem da će posle Ade Ciganlije to biti najposećeniji rekreativni prostor u prestonici. Svakako ozelenjen i bez automobila, istakao je.

Stojčić je najavio za narednu godinu rekonstrukciju Kalenić pijace, a 2023. završetak rekonstrukcije Bajlonijeve pijace.

Naveo je i da su usvojeni elaborati za devet kulturno-istorijskih celina.

-Do kraja godine biće usvojeno još dva i na taj način ćemo imati jasnu sliku o zaštiti kulturnog nasleđa u Beogradu, zaključio je.

Pogledajte više