DOBILI PROLAZ, ALI CEO ZID NEĆE RUŠITI: "Zazidani" stanovnici Glamočke na Zvezdari čekaju pomoć nadležnih

S. B. M.

21. 08. 2021. u 07:52

ŽITELjI dela Glamočke ulice na Zvezdari, koji su preko noći ostali "zazidani" u svojim domovima, juče su čekali mašine koje bi porušile ostatak zida koga je podigao njihov komšija.

Foto Z. Jovanović

U četvrtak po podne, na njihovu žalost, razrušen je samo deo betonskih blokova ispred jedne od tri zazidane kuće i to posle intervencije predsednika GO Zvezdara Vladana Jeremića. Pošto je to privatan posed, kako "Novosti" saznaju, ostatak betonske ograde, bar zasada, neće biti uklonjen.

Jedini izlaz iz kuća i službeni put koji su stanovnici ove zvezdarske ulice koristili skoro osamdeset godina, a koji se vodio kao gradsko građevinsko zemljište, prodat je privatnom licu. Vlasnik parcele sada želi da proširi tehnički pregled čije prostorije trenutno koriste zakupci, pa je zatražio dozvolu za podizanje ograde i - dobio je. Inspekcija je, posle prijave stanara, izašla na teren i zatvorila gradilište, jer kako kažu, nije bilo prijave početka radova. A kako bi im se prolaz omogućio, deo zida srušen je istog dana.

- Daljeg rušenja neće biti. Naredili smo da se sruši samo deo koji direktno onemogućava izlaz jednoj porodici. Ostali će morati da koriste drugi izlaz iako je dalji i okolo. Vlasnik parcele upisan je u katastru "jedan kroz jedan" i tu nema spora. To je sada prvatna parcela. Videćemo kako će ovaj problem da se reši u budućnosti, preko noći ništa ne može. Ali bilo nam je bitno da tim ljudima pod hitno omogućimo nesmetan ulazak u dvorište, da automobil mogu da isteraju na ulicu. A vlasnik je, na sreću, pristao da to uradi - navodi Jeremić.

Početkom nedelje, podsećamo, vlasnik je počeo da podiže betonsku ogradu, a stanari tri kuće u nizu morali su da preskaču blokove kako bi izašli na glavnu ulicu. Stariji, slabije pokretni, nisu mogli iz dvorišta. Milka Samardžić tako danima nije izašla dalje iz dvorišta, jer sa štapom nije mogla da preskoči barikade.

- Kažu da je situacija čista, ali kako? Da je neko od njih izašao na teren pre nego što je izdao dozvolu, ovo se ne bi dogodilo. Bili su u obavezi da utvrde faktičko stanje, prikaz stvarnog stanja na terenu sa prikazom svih objekata i načina korišćenja svakog dela parcele, pre davanja dozvole. Ne razumem ni kako su mogli da prodaju nešto što je decenijama korišćeno kao ulica. I sad kažu da su papiri čisti. Samo kod nas ima da vas zazidaju u rođenoj kući - navodi Bojana Samardžić i kaže da će nastaviti da se bori za svoj izlaz na ulicu.

PRODAVNICA

SVEŠTENIK u penziji Ratko Nikolić, koji stanuje u kući ispod Samardžića, ne može da veruje da je preko noći izgubio ulicu.

- Sad treba da obilazim pola kilometra niže da odem do prodavnice da kupim hleb.

Foto Beoinfo

RADOJIČIĆ: PROVERAMO DOZVOLE

ŽITELjE Glamočke ulice juče je obišao gradonačelnik Zoran Radojičić i predočio im da je u toku inspekcijski nadzor nad izvođenjem radova u ovoj ulici.

- Naloženo je nadležnim gradskim službama da preispitaju dokumentaciju koju poseduje investitor, a Grad Beograd će u narednim danima nastaviti da radi na rešavanju ovog problema - rekao je Radojičić.

Pogledajte više