VAZDUH BIO ODLIČAN, A DEPONIJA JE GORELA: Posle velikog požara u Vinči, izostale su pravovremene preporuke stručnjaka žiteljima

A. Z. KLISURIĆ / M. STANOJKOVIĆ

13. 08. 2021. u 12:33

IZOSTANAK merenja kvaliteta vazduha i neizlazak u javnost sa preciznim podacima o nivou zagađenja posle izbijanja požara na deponiji u Vinči, glavni su propusti nadležnih na koje ukazuju pojedini stručnjaci.

Foto Z. Jovanović

Umesto toga, građani su uprkos subjektivnom osećaju zagušenja, dobijali uveravanja da je situacija pod kontrolom, a i preporuke za ponašanje su izostale. Uz to, sve vreme na zvaničnom sajtu Grada za merenje kvaliteta vazduha "Beoeko", parametri su se kretali od "odličnog" do "prihvaljitivog", što je dodatno zbunjivalo građane, pogotovo meštane Vinče ali i Mirijeva, Karaburme, Zvezdare, Pančeva koji su se gušili od dima.

Za razliku od redovnog monitoringa, kada se dogodi incidentna situacija, s obzirom na to da se menja sastav čestica u vazduhu, neophodna su dodatna merenja. Kako, za "Novosti", objašnjava Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije, u ovom slučaju morala je da bude urađena složena procedura uzorkovanja vazduha, analize u akreditovanim laboratorijama na veoma soficistiranim instrumentima.

- Pojavljuju se nova toksična i kancerogena jedinjenja, koja i međusobno reaguju, što je još opasnije - kaže Jovanović.

- Na deponiji je došlo do sagorevanja različitog otpada.

NEGDE PRIHVATLjIV, NEGDE ZAGAĐEN

ZA RAZLIKU od sajta "Beoeko" na kome je vazduh u čitavom gradu, pa i u Vinči bio ocenjen kao odličan, "obojen" zeleno, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine bio je u "žutom" polju kao prihvatljiv. Isti podaci bili su objavljeni na sajtu Airvisual. Inače, na lestvici merenja, ide se od veoma zagađenog (ljubičasto), preko zagađenog (crveno), prihvatljivog (žuto), dobrog (plavo) do odličnog (zeleno).

Foto Arhiva

Izgubljeno je dragoceno vreme jer nisu u prva 24 sata uspostavili adekvatan monitoring i obavestili građane o opasnosti.

Jovanović tvrdi da je zdravlje građana bilo ugroženo u pojedinim situacijama:

- Jedino ispravno i odgovorno bi bilo da su u nedostatku merenja, obavešteni građani da se uzdrže od boravka napolju, osim u neophodnim situacijama, do smirivanja situacije ili provere koncentracije opasnih materija u vazduhu. Posebno je to neodgovorno prema osetljivim kategorijama i naročito prema deci.

Kvalitet vazduha i juče tokom dana registrovan je kao odličan i na mernom mestu Vinča. S druge strane, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje uveravaju da su sve vreme, kao i juče na snazi intenzivne kontrole i da je najveća zagađenost prošla, jer je svoj pik u gradu zagađenost dostigla u nedelju, a u sredu uveče u Vinči.

- Nije poznato kakve su se tačno toksične materije našle u vazduhu, jer usled sagorevanja različitog otpada i materija na deponiji nije sigurno šta sve može da se očekuje - objašnjava Andrej Šoštarić iz GZZJZ.

- Na deponiji ima različitog otpada, a kada on sagoreva, sve se meša i ne zna se kakve su sve materije bile u vazduhu. Ipak, epizodično su skakali parametri prethodnih dana.

Šoštarić pojašnjava da, kada dođe do incidentnih situacija, kao što je požar u Vinči, Sekretarijat za zaštitu životne sredine može da naloži GZZJZ dodatni monitoring. U ovoj situaciji, ipak, to nije urađeno jer je požar, kako se pravdaju, lokalizovan posle izbijanja.

NOŠENjE MASKE

KAKO je ranije istakla profesorka Hemijskog fakulteta Dragana Đorđević, toksične materije ulaze u organizam i deponuju se:

- Nošenje maske nije zaštita od prisustva takvih jedinjenja.
Upravo zbog potencijale opasnosti, ekipe koje su učestvovale u gašenju požara, radile su kratko, u rotacijama, kako bi što manje bile izložene riziku.

* * * * * * *

PROCES SANACIJE STAROG NEUSLOVNOG ĐUBRIŠTA PORED DUNAVA TRAJAĆE TRI GODINE

SMETLIŠTE BI TREBALO DA POSTANE ZELENA POVRŠINA

BRDO od smeća visoko 80 metara, za tri godine postaće zelena površina, nakon što se završi proces sanacije koji uskoro počinje. Do sada je odlaganje komunalnog otpada iz prestoničkih domaćinstava počelo je na novoj sanitarnoj deponiji dok se za odlaganje građevinskog i inertnog otpada čeka dozvola. Tako da će, prema trenutnoj situaciji, na postojeću deponiju biti odložene poslednje količine do kraja ove nedelje.

Kako objašnjavaju u "Beočistoj energiji", preduslov za početak sanacije je njeno zatvaranje za prijem i odlaganje bilo kakvog novog otpada.

- JKP "Gradska čistoća" će moći da se posveti sakupljaju i primarnoj separaciji i ponovno, iskorišćenju, dok ćemo se mi baviti sanacijom i prekrivanjem 80 metara visokog brda od đubreta. To se radi slojevima mineralnih meterijala i geosintetičkim membranama koje će sprečiti isticanje deponijskog gasa iz tela deponije i sprečiti ulazak vode. Oko 42 hektara na kojima se prostire najveća deponija će postati zelena površina.

Foto Tanjug

Nakon sanacije i zatvaranja, postaviće se sistem za sakupljanje deponijskog gasa koji će biti iskorišćen za proizvodnju energije i postrojenju za energetsko iskorišćenje deponijskog gasa.

Nova sanitarna deponija počela je sa radom 2. avgusta. Spremno je postrojenje za preradu građevinskog otpada, postrojenje za preradu procednih voda, a radovi na elektrani za energetsko iskorišćavanje otpada će biti završeni krajem sledeće godine.

Pogledajte više