SEKRETARIJAT ZA SOCIJALNU ZAŠTITU: Renovira se dnevni boravak za decu i omladinu ometenu u razvoju na Starom gradu (FOTO)

Novosti onlajn

12. 08. 2021. u 15:26

SEKRETARKA za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišla je danas radove na objektu Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju na opštini Stari grad.

FOTO: Novosti

Ona je ovom prilikom izjavila da je Grad Beograd započeo rekonstrukciju na pet objekata socijalne zaštite.

– Radi se o dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju u Mladenovcu i Starom gradu, klubu za najstarije sugrađane u Sopotu, Gradskom centru za socijalnu rad u Rakovici i Prihvatilištu pri Zvečanskoj. Osim toga, u toku je i javna nabavka za kompletno renoviranje Centra za socijalni rad u Grockoj i Kluba za najstarije sugrađane u Grockoj.

Do kraja godine ćemo kompletno rekonstruisati sedam objekata socijalne zaštite – rekla je Stanisavljevićeva.

Ona je naglasila da će 26 korisnika, koji su trenutno upisani u ovaj dnevni boravak, za 45 dana ovde imati neuporedivo bolje uslove.

– U toku je rekonstrukcija ovog objekta koja podrazumeva kompletnu zamenu podova, krečenje, zamenu elektroinstalacija, farbanje unutrašnje i spoljašnje stolarije. Ukupna vrednost radova je dva miliona dinara – izjavila je Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da Grad Beograd želi da obezbedi najbolje uslove kako za korisnike ovih ustanova tako i za zaposlene.

– Želimo da naši korisnici imaju najbolje moguće uslove kakve imaju i korisnici razvijenih evropskih zemalja. Shodno tome, stalno ulažemo u naše objekte jer naši korisnici ovde provode više od pola dana, pet dana u nedelji. Dnevni boravci rade od 6 do 18 časova i korisnici mogu neograničeno da koriste uslugu dnevnog boravka. – kazala je sekretarka.

Prema rečima Nataše Stanisavljević, važno je da roditelji znaju kada ostave svoju decu u ovim dnevnim boravcima da će njihova deca imati najbolje uslove. Sa druge strane, važno je i da zaposleni koji ovde rade imaju dobre uslove, kako bi dali svoj maksimum u radu, dodala je ona.

– Trenutno planiramo budžet za 2022. godinu i želimo da nastavimo sa sređivanjem objekata socijalne zaštite. Kada pravimo planove, uvek se trudimo da slušamo roditelje dece sa smetnjama u razvoju. Zahvaljujući inicijativi roditelja, ali i Opštini Stari grad, koja je dala predlog šta bi trebalo da se poboljša u oblasti socijalne zaštite, ovaj objekat će biti funkcionalniji i lepši za sve naše korisnike.

Gradska sekretarka je podsetila da je 2012. godine budžet opredeljen za socijalnu zaštitu iznosio 20 miliona dinara, dok 2021. godine iznosi 200 miliona dinara, što je čak 10 puta više, na čemu je zahvalila gradskoj vlasti i napomenula da se upravo na taj način pokazuje odgovornost prema građanima.

Predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović izrazio je zadovoljstvo što se u Starom gradu sređuje objekat za decu ometenu u razvoju.

– Gradski sekretarijat je sproveo ono što smo inicirali kao veoma važno. Razgovarali smo o tome kako da u narednom periodu povećamo kapacitete dnevnog boravka, s obzirom na to da su i oni ograničeni. Želimo da odgovorno brinemo o svim kategorijama društva, a posebno o osobama sa invaliditetom i deci sa smetnjama u razvoju. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati i dodatne objekte koje ćemo sređivati i adaptirati kako bi njihovim korisnicima obezbedili najbolje uslove – rekao je Marjanović i zahvalio Gradu Beogradu i nadležnom sekretarijatu.

Direktor Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Petar Jordanov izjavio je da ovaj objekat koristi 26 korisnika drugog stepena zaštite.

– Hvala Sekretarijatu za socijalnu zaštitu i Opštini Stari grad jer su prepoznali potrebu za rekonstrukcijom objekta. Na ovaj način ćemo moći da povećamo aktivnosti koje se obavljaju u ovom dnevnom boravku, a da spomenem i to da je sekretarijat izdvojio sredstva za rekreativnu nastavu koju ćemo obavljati na Mitrovcu na Tari – rekao je Jordanov.

FOTO: Novosti

Pogledajte više