NA "SNAZI" MERE IZ JULA: Nadležni nisu poslali nova epidemiološka uputstva za rad vrtića

B.B.

11. 08. 2021. u 16:56

U PREDŠKOLSKIM ustanovama se primenjuju mere koje je, početkom jula, preporučio Institut za javno zdravlje "Batut".

Ilustracija/Foto: Arhiva Novosti

Iako su juče, pojedini mediji objavili da su uvedena nova pravila u gradskom Zavodu za javno zdravlje i Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, su za "Novosti" potvrdili da nisu poslali nikakav dopis sa novim merama.

Prema važećem epidemiološkim uputstvima zaposleni koji su potpuno vakcinisani, a od druge doze je prošlo najmanje 14 dana ili su u prteklih šest meseci preležali KOVID19, ne moraju da nose masku tokom rada u grupi. Preporučeno im je da izbegavaju aktivnosti, koje zahtevaju boravak više njih istovremeno u istom prostoru. Za roditelje i ostale koji ulaze u obdanište maske su obavezne, tokom boravka unutra.

Po dolasku deteta u vrtić obavezna je dezinfekcija ruku, a savetuje se i merenje temperature. U letnjem periodu je, obzirom, na manji broj dece i osoblja, moguće spajanje grupa. Međutim, epidemiolozi poručuju da se grupe ne menjaju često, kako bi se mogla pratiti epidemiološka situacija.

Rizik od prenošenja infekcije preko didaktičkog materijala i igračaka je, kako se navodi u dopisu, mali. Preporučuje se dezinfekcija pranjem toplom vodom i deterdžentom, prebrisavlje alkoholom ili potapanje u dezinfekciono sredstvo. Igračke, koje se ne mogu oprati ili prebrisati ne treba koristiti.

Pogledajte više