"FASADA PADA" PO ČITAVOM DORĆOLU: Istorijsko jezgro Beograda prepuno oronulih zgrada koje se krune, ali planirana je njihova obnova

M. STANOJKOVIĆ

07. 08. 2021. u 08:51

ŠETNjA kroz centralne prestoničke ulice može da bude prava mini-istorijska tura, da usput građani ne moraju da vode računa da li će im se obrušiti nešto na glavu.

Arhiva

Fasade na kojima su duboko uklesane godine, ne mogu ni da se primete u mimohodu. Pa tako, umesto da građani obiđu znamenitu zgradu, moraju da je zaobiđu. Jedna od njih je i zgrada Instituta za meteorologiju na uglu Dobračine i Simine na kojoj već petu godinu zaredom stoji natpis "fasada pada", kojim je "skinuta" odgovornost za eventualne nezgode. Dok je na ovom potezu mnogo takvih za "zaobilaženje".

Na svakom od prozora zgrade Instituta stoji zalepljeno obaveštenje da pešaci zaobiđu ovaj prolaz. Iako je bila okačena i traka koja je upozoravala na opasnost, pokidana je, pa ukoliko prolaznici ne podignu glavu, neće ni znati da su u riziku. Kako je ranije bilo reči, za renoviranje ove fasade potrebno je mnogo novca, a Institut je ranijih godina dobijao odgovore da u kasi nema novca za njih. Iako srećom, dosad nije niko nastradao, jednom prilikom zbog kiše je dodatno "otežala" pa se deo obrušio na automobil.

Samo nekoliko metara niže, još jedna opasnost vreba sa fasade. I zgradi u kojoj je smešten Crveni krst Starog grada u Siminoj 19 potrebna je urgentna pomoć. Korisnici ovog prostora stavili su traku sa upozorenjem da bi pešaci ipak, trebalo da pređu na drugu stranu. Pa i oni koji su po pomoć krenuli.

Opština Stari grad u narednom periodu ima u planu da obnovi istorijski važne zgrade. Kako su nam rekli u Sekretarijatu za stambene i komunalne poslove, Grad je za 2021. godinu opredelio 250 miliona dinara za sređivanje fasada.

- Na osnovu Predloga fazne realizacije koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sačinjen je Program restauracije fasada koji obuhvata objekte u prostorno kulturno-istorijskoj celini "Istorijsko jezgro Beograda" na teritoriji opštine Stari grad - navode u nadležnom sekretarijatu. - Sve zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine u arhitektonsko-urbanističkom smislu predstavljaju neprocenjivo nasleđe i svedočanstvo u okviru hronologije razvoja grada Beograda.Neophodno je sačuvati njihovu autentičnost što je ideja vodilja Grada Beograda za planiranu revitalizaciju.

BESPOVRATNO SUFINANSIRANjE

IZ kase Opštine Savski venac nedavno je finasirano uređenje ulaza 45 zgrada za šta je bilo opredeljeno oko 40 miliona dinara. Opština Stari grad u istom iznosu finasira radove u oko 600 višespratnica. Ova sredstva opredeljena su u okviru projekta za besplatno sufinansiranje aktivnosti na investicionom održavanju zgrada.

Pogledajte više