OPASNO TALOŽENJE OTPADA: Od početka godine devet prijava zbog sakupljanja sekundarnih sirovina u zgradi

A. Z. KLISURIĆ

07. 08. 2021. u 07:52

MNOGOBROJNI su problemi koje Beograđani imaju sa komšijama, jedan od čestih je kada neko od stanara u stambenoj zajednici prikuplja stare stvari i od stana i zajedničkog hodnika pravi deponiju.

Arhiva

Komunalna milicija od početka godine devet puta je izlazila na teren upravo zbog taloženja otpada u zajedničkim prostorijama. Najviše intervencija bilo je na Vračaru, Starom gradu i Novom Beogradu.

Profesionalni upravnici sporadično dobijaju žalbe stanara, pa prvo pokušaju sami da reše ove probleme. U zavisnosti od ekonomskog stanja stanara koji skupljaju sekundarne sirovine, zavisi da li će se upravnici obratiti socijalnim službama ili Komunalnoj miliciji.

Neprijatni mirisi, glodari i bube najčešće "prete" komšiluku, a ni požari nisu isključeni.

Odlukom o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda, zabranjeno je ostavljati otpad u zajedničkim prostorijama.

- Za ovaj prekršaj propisana je kazna od 5.000 dinara, i izriče se stanaru - kažu u Sekretarijatu za poslove komunalne milicije. - Po dobijanju prijave ekipe Komunalne milicije izlaze na teren, a ono što zateknu na terenu dokumentuju službenom beleškom ili zapisnikom. Ukoliko se utvrdi da je narušen komunalni red, izdaje se prekršajni nalog za novčanu kaznu.

Prema rečima Ljubiše Banovačkog, predsednika Udruženja profesionalnih upravnika Beograda, oni dobijaju sporadično ovakve prijave. Prvo upravnici pokušaju da se dogovore sa stanarom koji prikuplja sirovine da sam očisti stan, ali ovo retko urodi plodom.

- Obično proverimo kakva je ekonomska situacija ovih stanara. Ukoliko teško žive, ove slučajeve prijavimo opštinskim službama za socijalni rad - govori Banovački. - Ovo ima najviše uspeha, jer socijalni radnici znaju da postupaju sa njima na pravi način. Ako su zaposleni i imaju primanja, onda prijavu prosledimo Komunalnoj miliciji.

Kako kaže naš sagovornik, nakon što nadležne službe isprazne stan u kome je nataložen otpad, stambena zajednica samostalno plaća ekipe koje će obaviti dezinfekciju.

STRAH OD POŽARA

U OKTOBRU je izbio požar u jednoj višespratnici u Trebevićkoj ulici. Na terenu je tada bilo šest vatrogasnih vozila, zabrinuti stanari nemo su posmatrali dim koji je kuljao sa poslednjeg sprata. Kako su nam tada ispričali, bili su zabrinuti za svoje domove, jer je gazdarica ovog stana sakupljala sekundarne sirovine u svom domu. Kako nam je tada ispričao i jedan od policajaca, pukom srećom izbegnuta je veća tragedija, jer su se vatrogasci probijali kroz smeće kako bi vlasnicu stana izveli napolje.

Pogledajte više