OBAVEZNA POLISA ZA ŠTETE: Grad podneo predlog za izmenu zakona o planiranju i izgradnji, cilj da objekti oko gradilišta budu neoštećeni

M. S.

31. 07. 2021. u 09:31

GRAD Beograd juče je podneo predlog za izmenu članova Zakona o planiranju i izgradnji kojom bi se sugrađani, ali i okolina osigurala od eventualne štete od gradnje.

Foto N. Skenderija

Izmene se odnose na obavezne polise osiguranja koje bi zaštitile susedne objekte.

Takođe, novina bi bila da investitor ne može da dobije upotrebnu dozvolu pre nego što dostavi potvrdu o kretanju otpada.

Predlog je u ime Skupštine grada uputio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je istakao da je namera da se u budućnosti preduprede situacije iz Vidovdanske i Dubljanske ulice.

- Izmene predviđaju obavezu investitora da pre prijave radova pribavi polisu osiguranja objekta u izgradnji od svih rizika i osiguranja od odgovornosti prema trećim licima, polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti pribavljene od izvođača radova, kao i polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti od stručnog nadzora - naveo je Vesić.

- To znači, da ako se desi bilo kakva šteta na objektima pored gradilišta, vlasnici tih objekata je naplaćuju iz polise osiguranja.

Osim dopune člana 149. Zakona o planiranju i izgradnji, ako se inicijativa usvoji, menjao bi se i član 158. kako bi se predvidela i obaveza investitora da pre dobijanja upotrebne dozvole podnese "dokaz da je u toku izvođenja građevinskih radova postupano sa otpadom od građenja i rušenja u skladu sa propisima koji regulišu oblast upravljanja otpadom".

- To znači da je svako ko gradi dužan da građevinski otpad predaje ovlašćenim operaterima na deponijama koje su za to određene. A ne kao do sada, kada su pojedini investitori se u sprezi sa firmama pravili "divlje" i nelegalne deponije po čitavom gradu - rekao je Vesić.

Lokacije i deponije

RAZLOG za izmene, kako su ranije naveli iz Gradske uprave je velika količina građevinskog otpada koja završava na raznim lokacijama po gradu, koje nisu deponije. Kada je reč o polisi osiguranja, potrebu za tim ukazao je nedavni slučaj iz Vidovdanske ulice kada se zgrada urušila zbog kopanja temeljne jame na susednom objektu.

Pogledajte više